4 februari 2011

Du fattas mig Lena!

När jag var liten var det mer eller mindre pratförbud som gällde till lördagsfrukosten. Radion stod på och Hasse Tellemar, Programledaren med stort P, pratade med folk i ”Ring så spelar vi”.
Om detta fenomen gjorde Lena Nyman en briljant monolog 1973 i Hasse & Tages revy ”Glaset i örat”. I ett långt resonemang där Lena listat ut vilken slutsiffra som skulle dras kommande lördag och konstaterandet att hennes gamla föräldrar i Skebokvarn hade denna slutsiffra leder Lena oss fram till det faktum att ”Jag har faktiskt talat med Hasse Tellemar”! ”Innan han hade hunnit säga x i sex så var jag framme!” är en av alla de repliker som jag än i dag minns!
I samma revy gjorde också Lena monologen ”Stadslollan” som kanske är ändå mer älskad. Ni vet ”platådojjorna fastna i en koblajja” osv. Men jag gillar Tellemar-monologen ett snäpp mer!
Nu är Lena borta och det är tomt i hjärtat denna fredagkväll!
Lena Nyman gjorde en väldig massa olika roller men jag kommer främst att minnas de mer komiska sidorna av henne. Förutom ovan nämnda revy så tänker jag på hennes roller i ”Morrhår och ärtor”, ”Ronja Rövardotter” och den lilla men lysande insatsen som Märta i Peter Dalles utmärkta ”Skenbart”!
Du fattas mig Lena!
Sov gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar