3 september 2010

Vem är pantad?

I reklamfilmer uppmanas vi att ”panta mera”. Det är AB Svenska Returpack som med hjälp av misshandlade versioner av Guantanamera och Macarena vill få dig och mig att stånka fler burkar och flaskor till returstationerna. Ett problem är att dessa återlämningsställen är alltför få. Hur ofta händer det inte att den som vill panta hamnar i en kö efter personer som har ett flertal sopsäckar fulla med pantobjekt? Ganska ofta! Själv anser jag att detta kan få den mest kontrollerade mjölkinköpsrunda att dra ut till en helaftonsföreställning. Intet ont om de med sopsäckarna, de gör ett beundransvärt arbete vare sig de vittjar soptunnor på stan eller bara har gott om utrymme hemma och inte pantar så ofta.

Nej, jag efterlyser lite mer kreativitet från Returpack! Fler pantstationer, gärna på oväntade platser. Låt inlösen av pantkvitton vara möjliga på t ex alla butiker som tar kuponger från Svensk Kuponginlösen eller inför möjlighet att få returslanten direktinsatt på önskat konto.
Insamlingen av retur- burkar och flaskor är viktig. Nu under hösten höjs dessutom panten vilket med säkerhet kommer att innebära ännu fler sopsäckar i pantkön. Det blir då ännu mer viktigt att systemet med returer fungerar! Apropå ”Systemet”, varför kan man inte panta hos en av de butikskedjor som troligen säljer mest returförpackningar i riket? Mycket märkligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar