23 mars 2020

SL:s blunder kan få ödesdigra konsekvenser!


Det skulle ta mig två timmar att promenera till jobbet. Att ta mig hem skulle så klart ta lika lång tid. Fyra timmars ofrivillig promenad genom en sjuk stad – hur länge skulle jag palla?

Troligen inte så många dagar.

Ovanstående tankar har flera gånger i dag upptagit min hjärna.

Anledningen är att SL i morse stod bakom den kanske sämsta nyheten av alla i dagar då vi uppmanas hålla avstånd och ta situationen på fullaste allvar; SL hade beslutat att från och med i dag skulle busstrafiken begränsas och tidtabellerna glesas ut.

Följden blev överbelamrade bussar i rusningstid – bussar där människor tvingades packa ihop sig på ett rent hälsovådligt och riskabelt sätt.

SL:s presstalesperson Claes Keisu sade under förmiddagen att man kanske hade dragit ned på trafiken för mycket men att detta möjligtvis skulle kunna rättas till en del till tisdagsmorgonen.

Uttalandet får mig att undra: Drog SL ned trafiken i tron att flera chaufförer skulle sjukanmäla sig på måndagsmorgonen? I så fall; Varför skickade man inte ut överskottet av chaffisar för att förstärka den galna trafikantsituationen. Vad gör en busschaufför om han/hon inte kör buss under tjänstgöringstid? Sitter i bussgaraget i karantän i förhoppning om att inte bli sjuk medan trafikanterna hostar varandra i ansiktena?

Visst, det kan komma tider då hela linjer måste ställas in på grund av personalbrist men den dagen den sorgen.

Vi är många, dock tydligen inte tillräckligt många, som försöker följa myndigheternas råd så gott vi kan. Bland dessa råd ingår avståndshållning till andra människor och att jobba om man är frisk.

Många kan inte jobba hemifrån och många av dessa har samhällsviktiga sysslor. Det är i dessa grupper viktigt att andra samhällsaktörer gör sitt yttersta för att begränsa eventuell smittspridning.

Här fallerade SL rejält under måndagsmorgonen. Konsekvenserna skulle kunna bli ödesdigra och då får nog Claes Keisu och hans kollegor det ganska svettigt att försöka förklara hur de egentligen tänkte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar