5 november 2017

Nyheter svensk media glömde - del 2

Dags igen för ett gäng med nyheter som svensk media inte rapporterade om under veckan som gick:

Den fyraåriga flicka som i september dog av malaria på ett italienskt sjukhus smittades av sjukdomen på sjukhuset! Detta bekräftar italienska hälsoministeriet under lördagen. Ministeriet utesluter att flickan blivit biten av en malariamygga men bekräftar inte hur flickan smittats, bara att det skedde i samband med ett läkarbesök på sjukhuset i staden Trento. Bl.a. nyhetssajten Thelocal.it berättar.

På sjukhuset São Francisco Xavier i Portugals huvudstad Lissabon har fler än 25 patienter insjuknat i legionella. Tre av dessa intensivvårdas. Landets president, Marcelo Rebelo de Sousa, besökte på lördagskvällen sjukhuset för att informera sig om läget. Portugisisk media berättar om att sjukhuset stängt toaletter och duschrum eftersom man misstänker att smittan kommer från de egna vattenledningarna.

Uruguays centralbank har som första centralbank i världen inlett ett försök med digitala sedlar, ett försök som ska pågå i sex månader. Uruguays tidning El País berättar. I september avgick landets vicepresident efter en kreditkortsskandal. Frågan är om han och befolkningen i övrigt är redo för en officiell digital valuta?

World Economic Forum presenterade i veckan årets jämställdhetsrapport, något som mången världsmedia berättar om. Glappet mellan könen ökar för första gången på 11 år. Island, Norge och Finland toppar ligan över mest jämställda länder medan Sverige ”bara” hamnar på en femte plats, återigen passerat av Rwanda i Afrika. En smula märkligt kan jag tänka för trots att två tredjedelar av parlamentets platser i Rwanda innehavs av kvinnor så är det fortsatt si och så med jämställdheten bortom parlamentsbyggnaden, ute i det rwandiska samhället.

I Venezuela, landet vid bankruttens stup, tycks det inte längre ens gå att få ett pass för medborgarna. I stället uppmanar landets styre medborgare som har pass att gå in på en hemsida, betala en avgift och vips så förlängs deras passhandlingars giltighetstid med två år. Vad resten av världssamfundet tycker om det och om venezuelanerna tillåts använda sina förlängda resehandlingar, är ytterst oklart!

I tider av världslig otrygghet tycks det som semestrande européer väljer att satsa på välbeprövade resmål. Den kanariska tidningen La Provincia berättar att Kanarieöarna under årets första nio månader har tagit emot 10,4 miljoner turister, en siffra som pekar på att alla tiders turismrekord kommer att slås innan nyårsklockorna ringer och de tolv vindruvorna ska inmundigas på spanskt vis.

Därmed var det slut på rapporten med några i Sverige opublicerade nyheter för denna gång! To be continued….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar