23 maj 2013

Ken Ring har fel om upploppen!

Ken Ring, artist med flera märkliga utspel genom åren på sitt samvete, skriver i dag på DN Kultur om de senaste dagarnas kravalliknande upplopp i Stockholms förorter.

Jag förstår en del av hans frustration men håller inte alls med honom om att ”det har byggts en gräns vid tullarna” och att denna gräns kommer att växa till en ”stenmur” inom ett antal år.

Vi är hundratusentals, säkert närmare miljonen, som valt att bosätta oss utanför tullarna och att så grovt generalisera som Ken gör är att gå ett steg för långt!

I min förort eldas inga bilar, här kastas inga gatstenar, inga fönster krossas och de flesta barn och ungdomar går i skolan där de säkert uppför sig hyfsat. Och lär sig saker som gör att de blir tillgängliga och efterfrågade på arbetsmarknaden!

Nej, jag bor inte i någon ”fancy” förort utan i en arbetardito.

Ken Rings utspel tar jag som en förolämpning mot alla oss som begriper att demokrati är det som är viktigt att stå för. Upplopp ska stävjas genom rättsväsendets regi och sedan får våra folkvalda göra det de är satta att göra så att liknande händelser inte inträffar igen!

Om Ring tror att allt utanför tullarna är anarki så tror han fel!

9 kommentarer:

 1. I din lilla förort finns inte samma problem som i andra förorter, dvs de som Ken pratar generellt om.
  I din medelklass/övre medelklass förort betyder inte tullarna lika mycket.

  Upploppen händer för att staten petat dessa familjer i magen de senaste 25-30 åren, tacka faan för att de tillslut blir förbannade.
  Men det vet inte du som sitter i statens vagga något om.
  Dessa personer vet om att om de ska komma in på arbetsmarknaden måste de vara bättre än alla i din förort för nu har förtur vid lika betyg.

  De har heller inte samma möjligheter till bra lärare eftersom inga bra lärare väljer att jobba i deras områden.

  De måste helt enkelt vara NHL skickliga för att nå svenska elitserien vilket de vet om och därför har de redan slagits ut innan det kommit in i matchen.

  De måste jobba hårdare än alla andra eller den enkla vägen till kriminalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du vet så mycket men ändå så fel! Ken generaliserar och drar alla förorter över en kam! I alla fall i sitt inlägg i DN. Dessutom tror jag mig veta att en stor del av lärarna i Husby är ytterst kompetenta men att intresset hos eleverna uppenbarligen sviktar. Familjerna som "petats i magen"; Vad har de gjort för att förändra sin situation? Var är föräldrarna till alla de som nu terroriserar de stadsdelar där majoriteten bara vill ha lugn och ro? Jag tror inte att det är så enkelt som du vill låta påskina!

   Radera
  2. Helt rätt Jens. Jag råkar både bo i en förort och vara invandrare. Men jag går inte och bränner bilar och terroriserar andra för att ha det bättre. Redan från början har jag förstått att det är hårt jobb och utbildning som öppnar möjligheter för mig för ett bättre liv, inte gnäll, inte krav på alla andra och definitivt inte våld. Ställ lite mera krav på människor och vagga de inte i en falsk övertygelse att de ska få allt gratis och att ansvaret ligger hos alla andra än de själva.

   Radera
  3. Vilken förort bor du i ? Lidingö, Djursholm, Täby?http://fredrikedin.wordpress.com/2010/12/05/darfor-skar-jag-av-brandslangen-2/

   Radera
  4. Vadå hårdare?! Alla jävlar som inte föds med guldsked i röven, ca 99,9% av Sveriges befolkning, behöver *jobba* för att inte bli en arbetslös looser.
   Den där jävla-synd-om-mej offermentaliteten är de enda riktiga hindret mellan dessa kriminella idioters och framgång.
   Men det är såklart mycket lättare att kasta sten, elda upp vanligt hårt arbetande folks bilar och bete sig som en idiot istället för att kämpa. Det finns ju alltid något att skylla på??
   Jag blir så förbannad!

   Radera
  5. Är det det någon som får det att låta enkelt så är det ju du.

   En elev som saknar intresse i skolan behöver stimuleras annorlunda. När hela skolklasser har "sviktande intresse", måste du väl inse att det gått fel tidigt i skolgången? Självklart ligger största delen inte på lärarna, men bara för att lärarna är kompetenta betyder inte det att skolan fungerar bra. När (många) barn inte klarar av skolan eller helt enkelt skiter i den, är det skolans fel och inte barnens.

   Samma sak med att bara lägga skulden på föräldrarna. Är det inte meningen att ett modernt samhälle ska kunna stödja och hjälpa föräldrar med att få barn och ungdomar att skaffa sig andra hobbys än bilbrännande?

   Otroligt låg människosyn du måste ha för att tro att folk inte lyckas förändra sina liv p.g.a. lathet, dålig uppfostran, ovilja etc. Det finns absolut rötägg inblandade där med, men det gör det i vilket samhälle som helst. Men det betyder inte att majoriteten inte försöker (och länge har försökt) förändra sina liv.

   Det mörkaste av allt med att vissa har din syn på det, är att den enda lösningen du har innebär att folk ska "stävjas". Ingenting om samhällets historiska del i orsaken till vad som händer, och vad vi kan göra för att förhindra att ungarna väljer stenkastning framför "sundare" intressen och utmaningar.

   "Upplopp ska stävjas genom rättsväsendets regi och sedan får våra folkvalda göra det de är satta att göra så att liknande händelser inte inträffar igen!"

   Om ovanstående uttalande på något sätt vara en lösning, skulle vi haft ETT upplopp för länge sen och sen inga fler. Men så fungerar det inte. Utan vi "stävjer", avsäger allt ansvar, förändrar utan eftertanke, och väntar på nästa upplopp för att köra hela racet igen.

   Radera
 2. Jag har inte läst DN artikeln och förhåller mig till det du skriver istället. Och då tycker jag det finns befogad kritik att fälla på uppdelningen "stockholms innerstad vs stockholms förorter". Den uppdelningen är tydlig. Både i fastighetsannonser och i den politiska debatten och i umgänget mellan folk. Och jag gillar det inte. Det är olyckligt. Ur alla aspekter egentligen. Ett slags haveri nästan om man skall vara dramatisk.

  Dumheterna tog nog skruv på allvar då man bestämde sig för att bygga förorterna Vällingby, Rågsved osv. Alltså "självständiga" enklaver som hade "allt som behövdes" utom arbete. Den perioden brukas hyllas ofta i media av kulurknuttar. Den brukar också snackas ner av lite gammeldags stofiler. Jag hör väl dit. Den perioden borde aldrig ha ägt rum.

  Istället borde man ha fortsatt bygga ut stockholms innerstad på ett naturligt vis. Smala stadsgator, organisk layout och extremt diversifierad bebyggelse. Ju tätare desto högre detaljkvalitet. Insprängda parker osv. Men ingen tydlig gräns till inner eller ytter. Andra länder bygger ibland nya hus i väldigt gammal stil. I sverige förekommer det aldrig. Kanske är det ingen patentmedicin, men ibland skulle det kunna bidra till en mer harmonisk övergång från innerstad till ytterstad. Frågar man folk vilka byggnader de gillar respektive retar sig mest på, då kommer man ofta fram till att 20-tals stilen, de hus som byggdes då, det är den formen som får minst negativa reaktioner. Kanske borde man därför titta på den stilen och komplettera upp staden med den typen av byggnader. Och efterstäva en utjämning av kvaliteterna mellan inre och yttre stad.

  Den mur som jag också menar nu finns, består av brokonstruktioner, viadukter, betongkolosser, vägar, dubbelvägar, avfarter och annat ultrafult elände som skär sönder all harmoni. Det är som betongbrottarna på gjuteriavdelningen hade ritat ytterområdena. Finesserna och känslan är helt obefintlig. Det finns mindre dåliga exempel och en del nästan lyckade. Men generellt är det uselt. Moderna människor med förmåga att jämföra och stora kontaktnät känner detta.

  SvaraRadera
 3. Ken generaliserar väl ändå inte alla förorter, han pratar av erfarenhet från ställen där han har bott till skillnad från att människor som inte ens bor i de utsatta områdena och som inte vet mkt om verkligheten.

  Det är inte av en slump som de händer i dom här områdena! När man hela tiden skär ner på allt såsom skola, omsorg, socialtjänst, fritidsgårdar, man prioriterar bostadsrätter före hyresrätter..då är de inte konstigt att människor bli frustrerade.

  Jag säger inte heller att lösningen är att bränna bilar och elda men när ingen gör nåt då kokar de till slut över och de här blir konsekvenserna.

  Föräldrarna har ett viss ansvar de håller jag med om men alla kanske inte har föräldrar? Alla kanske inte har en förälder som bryr sig?

  De enda som aktivt kan göra något åt situationen men som inte gör något de är politikerna men de gör inte heller nåt, de säger att husbyborna själva ska ta tag i saken...Med den inställningen så har att ju visat vart han står, han skiter ju i vad som händer i förorten. De är inte förrän de kommer brinna i Danderyd, Bromma och Täby m,fl som de kommer reagera för då blir de drabbade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en vi-och-dom uppdelning, det är jag helt övertygad om. Dels finns det en liten, naturlig och vardaglig uppdelning som kanske är lite svår att undvika, men som bara den är lite olycklig. Sedan finns det en större vad gäller jobberfarenheter och kontaktnät som är allvarlig, men kan åtgärdas något lite med politiska insatser. Sedan finns en enorm uppdelning med övergripande strukturella och storpolitiska och globala orsaker. Där socialt och ekonomiskt gravt efterblivna grupper av människor möter anpassade och framgångsrika människor för att naturligtvis dra sina slutsatser av detta. När den här konflikten sker snabbt och övertydligt så kan det ju förstås bilda grogrund för en befogat dyster och destruktiv självbild. Inget konstigt med det. Närmast självklart. Kasta in lite hjälpbehövande människor i stora volymer i områden med många andra i samma situation. Ös lite bidrag och taffliga resursdroppar över dem. Känn dig god. Upprepa behandlingen i oändlighet. Har du skapat drömsamhället? Eller har du ens gjort något nyttigt överhuvudtaget? Ännu fler hjälpbehövande? Större volymer? Politikernas fel? Större hjälpinsatser eller större volymer? Bådadelar? Enbart hjälpbehövande i vissa hus? I vissa kvarter? Kanske köpa upp risiga kåkar i de här områdena billigt och sedan hyra ut dem till migrationsverket dyrt? Eller till folk som hyr ut till kompisar i andra hand. Svart. Som jobbar svart. Och kanske större volymer av ännu mera samma sak. Och inga hårda regler eller kontroller. Färre poliser. Mer pengar från skattebetalarna. Större volymer. "Va nämn inte ordet volymer, då skapar du ju problem och främlingsskap." Osv.

   (Och man kan istället för "efterblivna grupper" skriva "eftersatta" men det antyder att andra människor bestämmer din situation med lätthet. Medan efterblivna antyder att det är en lång process av sociala och ekonomiska omständigheter som format situationen).

   Radera