20 maj 2013

Om kravaller i förorten!

I Stockholmsförorten Husby har det varit kravaller. Bilar har satts i brand, stenar har kastats, mängder av glasrutor har krossats medan poliser sägs ha kallat förövarna för bl a ”råttor”.

Vad jag har läst mig till så var stora delar av Husby i gårkväll avspärrat och folk uppmanades att inte ”gå in”. Röken låg tät och rena terrorgrupperingar av ointegrerade ynglingar (?) höll sin stadsdel i ett gatustensgrepp.

Just när jag skriver dessa rader har en bil satts i brand i grannstadsdelen Tensta.

Säga vad man vill; Hade jag varit poliskonstapel och hade jag varit på plats vid de krigsliknande scenerna så hade inte jag heller kunnat behärska mig eller kontrollera orden som förlupet skulle ha sluppit över mina läppar.

På vilket sätt de citerade ”medborgarvärdarna” och ”nattvandrarna” anser att de gör sitt för att förbättra tillvaron i förorterna är tämligen oklart tycker jag!

Självklart ska alla anmäla om de anser sig ha blivit utsatta för övergrepp av myndighetsanställda!

Att de per automatik skulle ha rätt i sina anklagelser är dock en helt annan sak!

Det kan aldrig vara samhällets mening att tolerera kravaller och bilbränningar samtidigt som poliser ska få nöja sig med att säga ”Usch Sture, Gösta och Britta! Sluta nu är ni snälla!”

3 kommentarer:

  1. Sture, Gösta och Britta i Husby kanske bara tog ut svängarna lite när de euforiskt firade VM-guld i hockey? Eller är det den arabiska våren som nu nått Sverige så att Sture, Gösta och Britta känner sig lite vårystra och gör kaoz i Husby - Kairo Style? Den officiella slutsatsen blir väl att man behöver fler dialogpoliser?

    SvaraRadera
  2. Gäsp. Kanske har invånarnas omsättning viss betydelse. 20% flyttar varje år. Hur skulle det kunna bygga upp ett stabilt och lugnt samhälle. Jo kanske om ingen flyttade in. Den övergripande strukturen innehåller nog nyckeln till problemen. Fast det är ju lite obekvämt att hantera. Floskel läge är nog lättare.

    SvaraRadera
  3. Ja det sämsta som Reinfeldt kan göra i det här läget är att ställa sig upp och spela handlingskraftig med en uppsjö floskler och medieanpassade "handlingsprogram". Det här stöket med uppmärksamhetshungrande ungdomar, mobb-lockade medier och symbolisk aggression förtjänar ingen seriös reaktion från högre nivåer. Så fort andra än de lokalt ansvariga blandar sig i, så blir det symbolhandlingar.

    Orsakerna till våldet är ointressant eftersom det kan vara vad som helst. Någon som kastar en chokladbit på någon annan eller vad som helst. Se på Instagramtjafset i göteborg.

    De underliggande problemen i området och andra liknande områden är alldeles för övergripande och långsiktiga för att någon närdialog skall lösa någonting. De här områdena används som slaskhink av samhället. Och inströmningen av medellösa bidragsberoende människor måste i princip upphöra för att det skall ha en chans att återhämta sig. Skapa ett lugn. Få en stabilitet. Det är egentligen självklart. Områdena är planerade och utformade med förakt, och det känns förmodligen för de som är beroende av dem.

    Du kan ha ett område som bebos nästan enbart av högt betalda välutbildade människor. Men om dessa flyttar ut efter ett par år, hela tiden, konstant, så drabbar det förstås även ett sådant område negativt. Lojaliteten och samhörigheten med grannskapet blir lidande. Om man dessutom saknar alla tillgångar och tillhörighet till samhället så blir det ju förstås inte lättare.

    Så på lång sikt måste de här områdena få en extremt minskad omflyttning av invånarna och en stabilitet. Annars blir de aldrig attraktiva för de som kan välja andra ställen.

    SvaraRadera