22 maj 2013

Om Coop och den pantade pseudodebatten!

Coop Extra vid Medborgarplatsen i Stockholm tröttnade på att pantautomaten ständigt blockerades av personer med säckvis av tomflaskor och beslöt att sluta att lämna ut kontanter för pantkvittona.

Beslutet meddelades i form av skyltar, på bl a rumänska, vilket resulterade i en mindre bloggbävning där folk förfasades över "den dolda rasismen". Tyvärr har Coop nu bett om ursäkt för sitt tilltag.

Sedan länge är det ett välkänt faktum att vi knappt får säga något till varandra i det här landet utan att bli anklagade för att vara något vi inte är.

Nu tar ankdammen Sverige nästa steg mot totalcensur mot allt som, av någon individ, kan upplevas som upprörande.

Varför en butik med många "kunder" från ett speciellt land inte kan få sätta upp en skylt på det landets språk är för mig absolut ofattbart!

Lika märkligt är det att butiker överhuvudtaget ska vara tvungna att betala ut pant med kontanter. Ändra regelverket, om det nu är det som felar, och låt handlarna lösa in pantkvitton mot varor från den egna butiken. Som kunder kan vi ju alltid välja var vi vill panta våra tomflaskor och de flesta av oss handlar väl i alla fall någon gång per vecka.

Jag har svårt att se att de "pantade" tyckarna, med "klumpar i magen" över den rumänska skylten, skulle bli lika upprörda om de själva fick se en informerande skylt på sitt eget modersmål under en resa till främmande land.

Det är inte utan att jag är redo att hålla med Björn Ulvaeus som sedan länge propagerar för ett kontantlöst samhälle! Då skulle i alla fall pseudodebatter, som de senaste dagarnas, bli något färre förutom att mycken kriminalitet skulle elimineras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar