31 januari 2013

Salt är inte livets allt!

WHO ändrar sina rekommendationer och vill att vi äter ännu mindre salt än vad vi gör!

Jag har aldrig begripit varför det ständigt ska saltas så otroligt mycket på maten vi äter.

Alla vi som knaprar blodtryckssänkande piller vet att salt är en av de största riskerna mot vår hälsa.

I mitt hem är salt, i stort sett, bannlyst. Det finns ingen anledning att låta en nypa salt koka med i långkoket! Andra kryddor kan behöva utvecklas i en stekgryta men den salthungrige kan strö sin favorit på maten efter tillagning.

Ja, ja, ja, jag vet att salt ibland är ett nödvändigt ont, t ex till den gravade laxen och själv kan jag, jag erkänner, inte äta ett kokt ägg utan att strö salt på det.

Vad vi får i oss, utan att tillsätta extra salt, under en normaldag torde vara skyhögt över alla hälsosamma gränsvärden.

Lunchkrogen som saltar kopiöst (för att dölja en annars dåligt tillagad rätt?), halvfabrikat som släpas hem en trist onsdag, you name it, listan kan göras lång.

Skrota saltet, låt ditt hjärta slå längre och minska risken för stroke på äldre dagar. Dagar då många äldre, paradoxalt nog, katastrofsaltar extra på maten….

1 kommentar:

  1. Tja, det gör inget om man struntar i det vanliga saltet som säljs i affärerna eller som följer med hel o halvfabrikaten, dom är oftast späckade med klumpförebyggandemedel, som kan vara boven i dramat. Men även en sak till om ovan nämnda salt. Vanligt salt töms även på diverse nyttigheter för att bli kosttillskott, resten lämnas kvar till oss att strö på maten. Käkar man naturligt salt från hav eller berg så får man i sig en massa nyttigheter, som tvärtom kan sänka blodtrycket och hjälper till med en massa andra processer i kroppen. Men sånt får man inte reda på via stormedia, ekot är ett sånt medium.

    SvaraRadera