18 januari 2013

"Lilla Hjärtat" är befriad!

”Lilla Hjärtat”, Stina Wirséns barnboksfigur, är inte hets mot folkgrupp!

Detta beslutade JK i dag.

JK konstaterade att figuren är ”en del av ett konstnärligt skapande…” och att hela syftet med figuren varit antirasistisk!

Tänk, för ett tag, under hösten 2012, trodde jag att vårt land var på väg rakt mot ättestupan. Kulturvänstermänniskor stormade och rasade över en tecknad figur och gapade okvädningsord i parti och minut! Wirsén hängdes ut som den värsta av de värsta och till sist beslöt hon sig för att sluta teckna figuren.

Dagens beslut från JK är en seger, inte bara för en rejält tilltufsad Wirsén, utan också för det sunda förnuftet!

4 kommentarer:

 1. Ja äntligen en seger. Kan inte fatta vad vitsen är med att svarta människor inte får avbildas. Rasism i högsta grad! Hoppas lilla hjärtat får komma tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Det är ingen seger för sunt förnuft då det trots allt gick så långt som till JK. Om sunt förnuft regerade hade det varit en ickefråga, precis som att statyer och målningar sedan länge kunnat göras avklädda men inte betraktats som "porr". Något som inte är självklart ens idag flera hundra år senare när tom tecknade serier får gå till domstol för att avgöras om det är barnporr eller inte..

  SvaraRadera
 3. Jag fick intrycket av att författaren tog så illa vid sig av PK-stormen att hon inte vill fortsätta. Hoppas jag har fel ...

  SvaraRadera
 4. Bevisligen är ju du som bloggat eller den anonyme som skrivit svar inte svarta.
  Hoppas för min del att författarinnan med det dåliga omdömet slutar teckna och att "Lilla hjärtat" är begraven för gott. Pinsamt att det ska förekomma år 2013!
  Barn har knappast omdöme att jämföra gamla statyer med porr och målningar gjorda i forntiden.
  T.o.m. Hergé bad långt före sin död om ursäkt för hur han avtecknat afrikaner, med förklaringen att han inte vetat bättre. Det var innan charterflyg, invandring, TV-dokumentärer och internet.

  SvaraRadera