31 januari 2013

Opinionsbildning med svårigheter!

TV4/Novus presenterar i dag en sprillans färsk opinionsundersökning.

S backar medan SD ökar på bekostnad av sossarna. Bland LO-medlemmar, traditionella vänsterblocksanhängare, är SD näst största parti!
Löfven & Co tycks fortsätta att bortse från att SD framgångsrikt hämtar nya väljare på verkstadsgolv runtom i vårt land.

Aftonbladet publicerar bara ett kortfattat TT-telegram om väljarundersökningen. I övrigt fortsätter de angreppen på Moderaterna.

ledarplats får Anders Borg en känga angående a-kassan, Lena Mellin raljerar över den nykraschade jobbpakten och på nyhetsplats påstås det att "nu rasar allt för Reinfeldt".

Ja, det är förvisso nödvändigt att det finns opinionsbildande medier. Just i dag kanske det hade varit passande med ett mer eftertänksamt förhållningssätt på Aftonbladets redaktion. Kanske med en analys över varför många av deras (trogna?) egna läsare numera föredrar SD.

1 kommentar:

 1. Jag blir alltmer övertygad att media inte kan hantera SD. Man är alldeles för inkörd i bekväma ullstrumpor för att orka ta på sig nya. Det här gör att partierna måste börja addera en del av synsättet som SD har. För att inte riskera någon form av tröskeleffekt.

  Om SD börjar få 12-15 procent i opinionen så måste de hanteras mera seriöst. Man kan ju förstås låta bli att visa det, men ändå ta hänsyn till argumentation i praktiken. Så att det upptäcks stegvis vid behov. Om media då slår på skräcktrumman så innebär det att SD ändå gynnas. Ligger media lågt och inser situationens allvar, godkänner vissa restriktioner osv, då kan man möjligen hålla det hela någorlunda på nivå. Men jag tror alltmer att det inte kommer gå. SD kommer nog hamna kring 15% känns det som.

  Risken/chansen är väl snarare att det blir ännu mer, än att de skulle tappa mycket. Åkesson har väl sett siffrorna som beskriver sympatien för deras inställning. Och inser potentialen om han inte klantar sig.

  För S blir ju det allra värsta scenariot ifall LO förbunden får problem på golvet med sina representanter. Alltså ifall SD sympatisörer tar över vissa förbund. Snacka om mardröm! Jag kan inte tänka mig något värre. Och det är svårt att veta hur detta skulle motarbetas på rent sakliga grunder. Väldigt intrikat läge i sikte.

  Det är ju lite roligt i och för sig att media får en smäll. Det gillar jag alltid. De är en självgående maktsfär utan ansvar för något. Men för landet så ser det ju problematiskt ut. Troligen. Eventuellt.

  Ett problem jag också lurar på är om inte SD kan fungera som en sorts murbräcka för andra partier. Av trettiotals snitt. Att en typ av argumentation blir möjlig som inte varit det på evigheter. Men det är bara spekulation.

  SvaraRadera