22 januari 2013

Ikea Globen är ett dåligt tänk!

Jag brukar vara positiv till ny- och ombyggnationer, renoveringar och andra utvecklande idéer. Sådana behövs i ett Stor-Stockholm som växer så det knakar och som stundtals har en mördande stillastående trafikinfarkt som sitt signum.

I dag får vi veta att Ikea fått tillstånd att projektera fram ett nytt varuhus i Globen-området. Å vips är jag inte längre lika positiv!

Visserligen ska det samtidigt byggas ca 3000 bostäder i området och lägenheter råder det akut brist på som alla bostadsletare så väl känner till.

Och visserligen säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) att han hoppas att fler väljer att åka kollektivt till det nya Ikea-varuhuset jämfört med hur det fungerar vid andra Ikea-varuhus.

SvD Näringsliv tycker att den nya etableringen vore toppen. Inte minst p g a all den ökande handel som plötsligt blomstrar upp i närområdet. Alla som någon gång har suttit i kilometerlånga köer till handelsplatsen vid Kungens Kurva vet att ett Ikea-varuhus drar till sig horder av bilister och det till områden som inte alls är anpassade för denna trafikmängd. Planera att besöka någon annan butik i Kungens Kurva, t ex en regning lördag, och du är dömd till en dag i köer eller väntandes på en buss som borde ha avgått för eoner av tid sedan!

Jag befarar att samma situation kommer att uppstå vid Globen!

Man stånkar inte hem bokhyllan ”Urban”, eller vad tusan den nu heter, på t-banan!

Södra länken bjuder dessutom redan i dag på stillastående köer även på udda tider.

Med en ny stor arena och med ett planerat nytt nöjesområde i nuvarande Slakthusområdet kan inte det nya Ikea-palatset leda till annat än en trafikmässig katastrof! Dessutom innebär Ikeas inflyttning till Globen att bensinmackarna där får packa sig iväg annorstädes. De som verkligen behöver en bil i huvudstaden får allt svårare att hitta soppa/gas till sina fordon med längre körsträckor, och högre halter av utsläpp, som följd.

När det gäller Ikea i Globen-området anser jag att planerande och förhandlande tjänstemän helt enkelt inte har tänkt klart! Den här gången heller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar