12 januari 2013

Facket visar sitt odemokratiska tryne! Igen!

GP, Göteborgsposten, berättar i dag om Helena Ternehäll som petats som facklig företrädare för Kommunal eftersom hon har en borgerlig politisk uppfattning.

På Helenas arbetsplats, äldreboendet Tallåsen, valdes Helena demokratiskt till ombud av övriga medlemmar bland kollegorna.

Helena gick på facklig grundutbildning som hon beskriver som ”sektliknande” bl a för att en av föreläsarna, den lokale sossepolitikern Krister Kronlid sågade alliansen samtidigt som han aggressivt värvade blivande sossemedlemmar.

Helena gick i taket och ställde fullt rimliga frågor till Kronlid. Tycker du inte att det ska löna sig att arbeta? Hur tycker du att vi ska förhindra att svenska jobb försvinner utomlands?

Någon vecka senare fick Helena ett samtal från Lena Jansson, ordförande i Kommunals Stenungssundsavdelning. Jansson uppmanade Helena att ”gå hem och fundera på dina värderingar”.

Helena har nu begärt utträde ur Kommunal!

Det gör hon alldeles rätt i!

En fackförening som i sina stadgar har skrivelsen: ”Kommunal ska verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval (…)” har inte förstått att demokratisk betyder att politisk uppfattning inte har ett enda dugg att göra med medlemskapet. Kanske i förhistorisk tid men sannerligen inte år 2013!

Facket visar, ännu en gång, att de inte lever i samma nutid som de flesta av oss andra gör!

7 kommentarer:

 1. Facket gjorde HELT RÄTT som slängde ut henne !
  Sympatiserar man med den medeltida människosyn alliansen står för hör man INTE hemma i facket utan borde vända sig till sina likasinnade i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en praktfull odemokrat kan ha den åsikten!

   Radera
  2. Förresten; Varför ska man bortse från en, av sina kollegor, framröstad representant? Är inte det en medeltida människosyn? Kommunals ledning i Bohuslän borde bums ställa sina platser till förfogande!

   Radera
 2. Jaså den måste godkännas innan den visas..
  Censur!
  Passar inte åsikten får den inte komma med.
  Den borgerliga modellen av fria ordet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry att jag inte vaktar min blogg 24/7! Jag brukar vara tveksam till att publicera inlägg från "anonym". Men nu gör jag ett undantag! Bara för att inlägget var så utstuderat idiotiskt!

   Radera
 3. Det är inget som är det minsta odemokratiskt med detta. Vari ligger det odemokratiska att följa stadgarna?

  Hade hon hindrats från att starta en borgerlig fackförening (döööh...) däremot, det hade varit odemokratiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helenas jobbarkompisar valde henne som ombud. Det föll inte Kommunals lokala ledning på läppen. Därmed avfärdas medlemmarnas vilja. Vore jag anställd på Tallåsen och medlem i Kommunal skulle jag genast lämna fackföreningen.

   Radera