26 juli 2012

Statens ansvar fixa muren!

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kallar till sig Riksantikvarieämbetet med anledning av att ringmuren i Visby håller på att rasa ihop.

Sedan delar av muren i vintras rasade samman har det käbblats om vem som är ansvarig och således ska stå för fiolerna när muren restaureras.

Varken stat eller region har velat veta av något ansvar.

Det är ett friskhetstecken att kulturministern tar ett första, litet, initiativ i frågan i dag.

I min värld är det solklart att staten betalar upprustningen av den mur som har stor del i att Visby i dag är en s k världsarvsstad!

1 kommentar:

 1. Ja vars. Men inte självklart. Att muren håller på att "rasa" är inte en naturligt skeende, för att muren är så gammal eller så. Det är heller ingen direkt nyhet. Det beror på att klåpare "renoverade" stora delar av muren för många år sedan. Om detta jobb hade utförts av en byggfirma, under normala omständigheter, så anser jag att det företaget skall betala klantigheterna. Och inte en skattekrona offras.

  Men i just det här fallet så utfördes arbetet inte på ett proffessionellt sätt av en vanlig byggfirma. Istället var det genomfört som en arbetsmarknadsåtgärd. Tyvärr amatörmässigt utfört av folk som inte visste vad de höll på med. Alla gamla stenarbeten i Visby (och även på gotland överhuvudtaget) genomfördes i kalksten, förstås, och murades med kalkbruk. I modernt murarbete (som också är på utdöende) använder man inte kalkbruk utan cement i olika blandningar. Och på ett närmast ofattbart klantigt vis så gav man sig alltså på Visbys medeltida ringmur med moderna byggmetoder. Och cementblandningar! Den gamla metoden är porös och andas samt samarbetar med kalkstenen på ett naturligt sätt. Den moderna metoden blir hård, vattenavvisande och går i konflikt med kalkstenen.

  Tecknen på detta såg man för rätt många år sedan. Bl a har det genomförts privata insamlingar för att få ihop pengar till att renovera renoveringarna. Vilket man också i långsam takt har hållit på med.

  Alltså inget nytt, politikerna har vetat detta länge, utan att gripa in på ngt avgörande sätt. När vi nu gnisslar tänder över politikerstyrda åtgärder som skapar onödiga kostnader och genomförs uselt tycker jag vi också kan sända en uppskattande tanke till de skickliga yrkesmän som för flera hundra år sedan byggde Visby och våra städer. På den tiden blev ingenting fult. Nu blir allt fult och dessutom ofta fel.

  (En annan något besläktad fundering är att många "innekrogar" i gamla städer, knackar fram gamla källarvalv och liknande. Alltså frilägger kalkstenarna. Snyggt förvisso. Men ibland, inte minst i Visby, så murar man dit nya detaljer eller konstruktioner, eller renoverar. På det korrekta sättet numera, med kalksten och kalkbruk. Problemet där är att kalkbruket, som nylagt och en tid efter det, utsöndrar onyttiga kalkångor. Vilket inte är hälsosamt att vistas bredvid.)

  SvaraRadera