8 juli 2012

ESC i Malmö ett feltänk!

Eurovision Song Contest 2013 kommer att gå av stapeln i Malmö.

SVTs vd Eva Hamilton säger i en kommentar att huvudstaden får stå tillbaka för ”det mångkulturella Malmö”.

Martin Österdahl, exekutiv producent för tävlingen, säger att han har goda erfarenheter av Eurovision i Malmö.
Såvitt jag vet är det 20 år sedan Eurovision gick i Malmö, nämligen 1992. Mycket vatten lär ha runnit genom Öresund sedan dess. F ö var 1992 året då Christer Björkman representerade Sverige. Och kom näst sist!

Illmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö (finns det andra politiker i staden?), säger sig vara ”utomordentligt stolt och glad”.

Bara någon timme efter att nyheten om ESC publicerats fylls nu kommentarsfälten med allsköns fördomar.

Det kastas förolämpningar fram och tillbaka, särskilt mellan huvudstadsområdet och skåningarna.

Att Malmö får tävlingen, ett av världens mest beskådade tv-evenemang, skulle kunna få mig att spä på fördomarna. Jag hade kunnat tycka att det är utmärkt att staden med social misär som får Rinkeby, Tensta, Ronna och Hovsjö att framstå som paradis nu får chansen att visa upp sig. Att en av de mest kriminellt belastade städerna görs till det goda exemplet på svensk tolerans. Att det socialdemokratiska experimentet under Reepalu är värt att visa upp för en förstummad omvärld. Att artister och journalister inte kommer att begripa att de landar i ett annat land och via bron fraktas till schlagerscenen för att, efter spektaklet, snabbt försvinna bort över bron igen.

Men detta hade ju också varit extremt fördomsfullt, eller?

Hur som helst så tror jag att beslutet att lägga ESC i Malmö är fel.

Jag tror att Sverige i sin helhet, bl a den framgångsrika turistindustrin, skulle ha tjänat otroligt mycket mer på att Stor-Stockholm hade fått stå värd för evenemanget!

21 kommentarer:

 1. Nog för att Baku var relativt okänt för en västeuropé, men det var trots allt huvudstaden i ett relativ litet land med samma befolkningsmäng som Sverige. Om tävling förlagts i Sumqayıt som är Azerbajans tredje största stad med 265.000 invånare, likt Malmös population, hade nog intresset för resande besökare klingat av än mer.
  Good Luck Malmö, det lär bli skånederby med lite internationell press som närvarar...

  SvaraRadera
 2. Hur fan kan det bli Malmö Arena? Om vi ska ge ett intryck på omvärlden så ska vi ju inte visa upp en fjuttarena som kan ta emot ca 14000 besökare i en stad som är känd internationellt för bråk och konflikter.

  Det vore mycket mer lönsamt och staten skulle tjänat mer på att hålla det i Friends Arena i Stockholm, där arenan kan hålla över det dubbla antalet besökare (dubbelt så stora intäkter genom biljettförsjälningen), dubbelt så många besökare betyder även avsevärt mycket mer turister och ett konsumerande som gynnar Sverige.

  Det är väl känt att Stockholm är mer eftertraktat att åka till än Malmö för turister. Om vi har chansen att få inspirera omvärlden till att besöka Sverige så skall vi utan tvekan visa upp Stockholm, då det är bevisat att det är den stad som lockar flest turister i jämförelse med Malmö.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig, och Adam.

  Jag skulle föredragit Stockholm, som med är mångkulturellt, men mycket bättre turistmagnet.

  Jag kommenterade detta inlägg på min blogg (jag anser det vara god ton att meddela det till dem man kommenterar)

  MVH
  /Harald
  http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/07/esc-feltanket.html

  SvaraRadera
 4. För det första är både Sthlm och Göteborg mer kriminellt belastat per invånare än Malmö. Om man är fördomsfull skulle man kunna kalla Sthlm gansterstaden i Sverige. Var nu inte så dåliga förlorare i sthlm. Gratulera Malmö och ni kan räkna med att det kommer fler europeer till Malmö än sthlm med tanke på att Malmö ligger 70 mil närmare och har skandinaviens största flygplats 20 minuter bort. Så himla kul är faktiskt inte sthlm. Framförallt inte den tiden på året, då har ju knappt våren kommit dit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skandinaviens och för den delen Nordens största flygplats heter Arlanda och ligger utanför Stockholm. Förutom Arlanda finns även Bromma flygplats och Skavsta flygplats. Den mest kriminella sta'n i Sverige för ett par år sedan var väl Södertälje, och definitivt inte Sthlm. Men, staden utan själ behöver väl tröstas och få förbättrat rykte antar jag. Några gratulationer blir det inte från mig, norrlänning som jag är!

   Radera
  2. Haha du kunde ju varit lite påläst innan du kommenterar!! Kastrup ÄR Skandinaviens största flygplats med ca 22 milj passagerare per år varav 19 milj internationella passagerare mot Arlandas 19 milj passagerare per år respektive 14 internationella! Köpenhamn är för övrigt en jävligt mycke roligare stad än Stockholm!

   Radera
 5. Sluta hata Malmö & ta en trip till vacka skåne istället. Här är precis lika underbart som på många andra ställe i Sverige. Om än inte till och med ännu trevligare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det handlar så mycket om Malmö-hat som besvikelse över att evenemanget nu hamnar i en relativt liten arena som gör det mycket svårare (och kanske också därmed mycket dyrare) att få en biljett. Och så kanske det möjligen finns ett uns av Reepalu-hat i mångas reaktion, för den mannen är nog inte så populär i (övriga) Sverige.
   /AC

   Radera
 6. Det tar ca 20 minuter att ta sig från Kastrup till Arenan. Strax bredvid Arenan kommer Skandinaviens största köpcentrum stå med promenadpark på taket. Vilka köpcentrum i Sverige har det? Med Citytunneln tar man sig på bara några få minuter in till stadens vimmel av krogar, bra shopping och fantastiska parker. Vilken stad kan ståta med en sådan infrastruktur? Jag har bott i samtliga tre storstäder i Sverige och Malmö slår alla rekord i trivsel och spännande människor. Därför är förslaget att lägga ESC här utmärkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår att se men frågar någon mig så är jag ganska säker på att artister, journalister och andra schlagerintresserade kommer att välja Köpenhamn för fritidsnöjen. Som sagt; Staden ligger ju bara 20 min bort! Grattis Danmark till "schlagervinsten"!

   Radera
  2. Men Jens, självklart kommer Köpenhamn att dra till sig mycket av publiken som söker kvälls-nattliv. Det hade skett för Stockholm eller Göteborg om Nordens största stad legat 20 minuter bort (fakisktså nära att vi kan se dit). Vi som bor i Malmö har alltid trivts med att ha en så stor stad ett geografiskt stenkast bort. Det skulle säkert ni i Stockholm också ha tyckt vara fint om nordens största stad hade legat närmre er än vad Södertälje gör.

   För övrigt så är Malmö Arena liksom Malmö i övrigt till övervägande del betalat med pengar från Malmö. Tänk om man kunde säga det om den nya nationalarenan och Stockholm.

   Radera
  3. Rättelse;
   Stockholm är Nordens största stad, åtminstone sett till antelet invånare. Om du undrar så är Sverige Nordens största land också.

   Radera
  4. Mmmm, håller med. Verkar som om att skåningarna är dåligt skolade vad gäller geografi ... Eller har de problem att förstå rikssvenska, kanske?

   Radera
  5. Jag tycker det är skandalöst att inte ESC inte kommer att gå av stapeln i huvudstaden, Nordens vackraste stad med så många fler sevärdheter än en bro över till grannlandet! Vad då, mångkulturella Malmö? Blundar Eva Hamilton när hon promenerar genom Stockholm, eller är hon helt jävla blind? Sämsta argumentet jag hört på länge! Undrar vilken den riktiga anledningen till felvalet är?
   Mina utländska kollegor har hört nyheten och undrar varför en stad som de aldrig hört talas om ska arrangera Europas största musiktävling ... Pinsamt, SVT!

   Radera
 7. Rättelse till rättelse

  Nu skall ju rätt vara rätt, ikke? Befolkningsmässigt redovisas Stockholm som Stockholms läns invånarantal. Det är inte samma sak (men det har det ju tydligen blivit). Det är bara ett par år sedan som underlaget ändrades till att bl.a. inkludera Norrtäljes kommun. Det betyder att den de som bor i lantliga idyllen Hummelsvedjan redovisas som boende i Stockholm.

  Om du kör in till Köpenhamn så skall du väldigt långt in innan du möter skylten Storköpenhamn.

  Stockholms läns yta är 6490 kvadratkilometer med en befolkning av drygt 2 miljoner (som därmed redovisas som invånarantalet i Stockholm). Köpenhamn storstads yta är 3016 kvadratkilometer. Invånarantalet i Köpenhamns storstad är drygt 1,9 miljoner invånare.

  SvaraRadera
 8. Skit i antalet i städerna det viktigaste måste ju vara reklamen vi får till landet ock att i detta fall få in lite pengar till svt o det får man väll inte när man lägget ett såg gigantiskt projekt i en lite by. O det är väller Sverige vi skall promota inte Köpenhamn. Nu får vi sluta batala till svt när dom inte ser om sitt hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle "reklamen vi får till landet" och "pengar till svt" bli mindre pga att Stockholm inte fick uppdraget??

   Nu var det inte jag som hävdade att Stockholm var nordens största stad "Anonym9 juli 2012 10:20 Rättelse; Stockholm är Nordens största stad, åtminstone sett till antelet invånare" så tydligen har nordens största stad betydelse i diskussionen.
   Och självklart är det Sverige som skall promotas (om det är det du menar för du skriver och uttrycker dig inte speciellt väl) och inte Köpenhamn (men jag förstår inte hur du tänker) - genom att uppdraget gick till Malmö och inte Stockholm så promotas inte Sverige utan Köpenhamn???!

   Radera
 9. Å Köpenhamn är oändligt mycket roligare än Malmö! Och det är ju just det som är pudelns berömda kärna. Stålarna som svensk turistindustri skulle ha möjlighet att sopa hem kommer i stället att hamna i danska fickor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är helt enig med dig Jens - nordens största stad (Köpenhamn)är roligare än Malmö. Det tycker väldigt många Malmöbor också.

   Att en del av turistinkomsterna nu hamnar i Köpenhamn och inte Sverige gör väl inget? Det viktiga är markeringen att Stockholm inte representarar annat än Stockholm. Det är uppenbart om man följer diskussionen här blan annat.

   Radera
 10. Jättekul att det blev Malmö. Nu kan Sverige visa upp något annat än uttjatade sthlm som ärligt talat börjar kännas förlegat och lite småtråkigt. Länge sedan jag var i Malmö men nu åkte jag dit nyligen och jag måste säga att stan har blivit supercool. Bara att ta pendeln till Köpenhamn och på 20 minuter befinna sig i Nordens största stad och ett annat land är coolt. Malmö och Köpenhamn är som en enda stad men ändå så olika, ungefär som Istanbul med sin europeiska respektive asiatiska del. Inte många ställen i världen som det finns något liknande. Malmö har också mycket "eget", det är därför så många danskar, och andra på besök i Köpenhamn, åker dit (som inte inräknas i den officella besöksstatistiken). Givetvis finns det massor med restauranger, barer, museer ect som i alla andra större städer, inget konstigt med det. Men där finns också egna värden som läckra Västra Hamnen där man bokstavligen bor vid Öresund (som är ett riktigt, salt hav och inte en bräckt, smutsig, algfylld insjö som Östersjön är utanför sthlm). Här finns milslånga stränder, suveräna badplatser, mysiga strandbarer, restauranger och moderna lägenheter med panoramavyer över havet och mot Köpenhamns siluetter i fjärran och ändå så nära city. Unikt i Sverige! Tyvärr dyrt men här vill jag bo. Kul för hela Sverige om vi kan visa upp en annorlunda bild av Sverige, kan säkert spilla över på sthlm och övriga sverige. Och till slut: Både göteborg och sthlm har högre brottslighet per invånare än Malmö vilket nästan aldrig nämns i media av någon outgrundlig anledning.

  SvaraRadera
 11. Petra Mede - det var väl ändå ett nerköp: född i sthlm och uppvuxen i Gbg. Dessutom uttalade hon sig negativt om Skåne då hon var värd i Melodifestivalen för ett par år sedan. Det glömmer jag inte. Finns väl många skåningar och till och med Malmöbor som skulle klara det jobbet bättre än fjantiga Petra!

  SvaraRadera