Vet du vad krustader är?
Om inte kan jag berätta att det är små skålformade formar
av smör- eller mördeg.
Med en fyllning av t ex svampstuvning och en snabb
gratinering i ugnen smakar de fantastiskt!
Senast jag åt en krustad var i början av 1990-talet, medan
min mormor fortfarande levde.
Middagarna hos henne var oftast likadana från
gång till gång; Svampfyllda krustader till förrätt, en stek med gudomlig
gräddsås och svartvinbärsgelé till huvudrätt och konserverade päron med
lättvispad grädde till efterrätt. Fantastiskt gott och okomplicerat.
På senare tid har jag, som gärna tillbringar timmar framför
spisen under spännande långkok, börjat längta efter mat jag nästan har glömt.
I någon slags masspsykos uppmanas vi via recept i tidningar
att ta ut svängarna, lägga till nya ingredienser i etablerade maträtter och
experimentera. Visst, jag erkänner, det har varit kul men kanske är det med
ålderns rätt jag nu går i barndom igen och struntar i färska chilifrukter,
jalapeños, thailändska kokosmjölkiga grytor och oätliga quornbitar.
Jag ska sluta rymdforskningskrydda mina pannbiffar och
återgå till varianten min mor alltid producerade och fick folkets jubel för.
En nystekt rödspätta behöver inga kemikaliska
laboratorieresultat som tillsats utan är bra som den är.
Den, kanske inte riktigt, svenskaste av alla vardagsmiddagsrätter, köttfärssåsen,
är så himmelskt mycket godare utan alla de märkliga tillsatta extraingredienser som
mattidningar har vomerat ut över oss nu i alltför många år.
Det är inte alls så att jag inte ägnat åratal av att
tillsätta ansjovisfiléer i rätter som inte alls borde ha dessa. Tro mig, jag
har framgångsrikt skapat nya rätter långt ifrån det våra föräldrar skulle kalla
rejäl husmanskost.
Men någonstans känner jag nu att det är ”back to basics!”
Häromdagen gjorde jag därför en extremt barnslig köttfärssås
ur en kokbok från sextio-, kanske sjuttiotalet. Jag tillsatte visserligen en smula mer svartpeppar än vad receptet föreskrev samtidigt som jag mindes en äldre
släkting som ansåg att maträtter blev alltför kryddstarka bara man höll en
pepparburk i luften ovanför grytan. Min spaghetti-middag blev alldeles,
alldeles underbar!
Jag har också, vid ett par tillfällen, testlagat min faster
Gretas helstekta fläskfilé med plommonsås, serverad med snabbinlagd snittgurka
och äpplemos, och funnit att det gamla är ”the new shit!” Receptet behåller jag
för mig själv. Det är perfekt att bjuda jämngamla kompisar på, de som börjar
komma upp i åldern då det krävs ”sås och potatis.” Det sistnämnda trodde jag
aldrig att jag skulle uppnå åldern för att finna att jag, i alla fall till viss
del, instämmer i.
I dag köpte jag en kartong krustader i min livsmedelshall. Hittade
finfina champinjoner därtill. Vad söndagsmiddagen kommer att bestå av är därför
lättbegripligt. Å vad det ska bli gott (bara jag får till såsen till steken!).
Googlade förresten krustader och fann på sajten Spisa.nu
följande:
”Krustader heter på
franska vol-au-vent, vilket betyder "flyga i luften". Detta pga ett
misstag med deg av kocken Carême, varvid biträdet lär ha yttrat "Mäster,
den flyger i luften.”
Min framtida korvstroganoff kommer inte att få tillskott av
ingredienser som inte hör hemma i denna maträtt och mina återstående rotmos
kommer inte att varieras med rotselleri eller palsternackor. Basta!
Återstår bara att längta efter forna tiders korvkiosker,
just nu ersatta av thai-kiosker, och de underbara varmkorvar, med knäppande
skinn utan tillsatt extra kollagen, som inte görs numera och som bara ska serveras med rejäla strängar av god senap!
Älskar också svensk husmanskost och minns min mammas och mormors fantastiska rätter! Har länge längtat efter stekt sill, kokt potatis och löksås. Saliven rinner också till när jag tänker på bruna bönor och stekt fläsk eller mammas ugnsstekt gädda. Vet du att det knappt går att få tag på en vanlig jävla gädda längre?
SvaraRaderaSamtidigt så älskar jag många av världens kök med alla smaksensationer som ligger långt ifrån strömmingslådan. Men, fusionerna är inget för mig heller. Kokosmjölken får gärna stanna i det thailändska köket, och likaså garam masalan i det indiska.
PS. Du kollade väl att dina färdigköpta vol-au-vent inte innehåller palmolja?