21 januari 2018

Mångfalden i metoo och HBT-bokstäver urvattnar!

När en mer eller mindre världsberömd gay-aktivist konstaterar att det är dags för gaysamhället att tänka om så fastnar mina ögon på artikeln som flimrar förbi på skärmen. Jag backar och läser!

Dennis Altman, en australiensisk, stundtals genom åren minst sagt rabiat barrikad-aktivist i gay-sammanhang, skriver en kolumn i ”The Conversation”, en icke-vinstdrivande media-sajt som publicerar artiklar med akademisk eller forskarbakgrund.

Under rubriken (min översättning) ”Termen HBTQI blandar ihop längtan, beteende och identitet – det är dags att tänka om” skriver Altman en otroligt läsvärd text.

Han konstaterar att när Melbournes tidning ”The Age” ropar att spridningen av könssjukdomar i världen ökar så gör tidningen detta genom att dela upp folk i ”bögar” och ”heterosexuella människor.”

Altman konstaterar att uppdelningen får till följd att förvirringen om kön, beteende och identitet får till följd att vi snart nog inte kommer att begripa vad som är vad när vi diskuterar sex och samlevnad.

Altman skriver i sin kolumn, som du för övrigt hittar här, att bokstavskombinationen HBTQI snart riskerar att få nya bokstäver. ”Det finns en risk i att bli så inkluderande att termen förlorar all sin mening”, avslutar Altman sin text.

Jag håller med och tänker att de just nu rasande metoo-uppropen sedan länge urvattnats till ett ingenting, något som påminner mig om den alldeles utmärkt skrivna texten som Anna Hedenmo, nyhetsankare på SVT och ordförande i Publicistklubben, hade i Expressen ganska nyligen. Anna ställer ett helt gäng vassa frågor till sina journalistkollegor om hur metoo egentligen hanterats av media och hon gör det fantastiskt bra.

Ju mer rabiata vi tycks bli inom ett från början begränsat område desto blaskigare blir det med tiden.

Vad hände med att fokusera på väsentligheterna; Att kräva att två av samma kön ska kunna gifta sig och ha samma lagliga status som man-kvinna-par eller att hormonstinna idioter, av alla kön, ska sättas dit när de begår övergrepp?

Ibland är inte ”alla ska med” den mest framkomliga av vägar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar