26 juni 2013

Love is in the air!

I alltför många av världens länder är homosexualitet något som renderar dödsstraff. I andra länder är förtrycket hårt av samma skäl.

I Putins Ryssland har nyligen Duman, i en första röstningsomgång, godkänt ett lagförslag om förbud mot ”homosexuell propaganda”, ett begrepp med stor tolkningspotential åt det inskränkande hållet!

I USA finns förvisso många delstater som ännu inte accepterat enkönade äktenskap men i dag kommer i alla fall ett glädjande federalt besked. USAs högsta domstol har i dag fattat två beslut av stor betydelse för kärleken.

Edith Windsor, dagens hjältinna, lämnade in en stämning mot den s k Domalagen, som stiftades så sent som 1996 och som slog fast att äktenskapet endast var till för parkonstellationen man och kvinna.

Edith, änka efter sin kvinnliga partner, fick enligt Domalagen t ex inte besöka sin partner på sjukhus och Edith har vidare tvingats betala skatt på arvet efter sin partner, något som inte drabbar heterosexuella.

I dag har HD beslutat att lagen ska rivas upp.

En stund senare rev HD även upp den diskriminerande lag där Kalifornien förbjudit enkönade äktenskap.

Det är en bra bit kvar, säkert via ett antal tea-partyliknande protestaktioner, religiösa demonstrationer, överklaganden och homofoba utspel i största allmänhet men dagens HD-utslag i USA är i alla fall ett steg i rätt riktning. Till skillnad från Putins bestämda kliv in i mörkret!

Love is in the air!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar