31 december 2012

Svininfluensa i granngården

I Norge tycks svininfluensan sprida sig som en löpeld under nyårsfirandet.

Är det läge att ta en ny spruta? Hur var det med risken för narkolepsi? Hur länge varar skyddet efter en vaccinering? Är det ett nytt, genförändrat, virus som nu drabbar våra grannar?

Smittskyddsinstitutet har en del att fundera på och borde kanske skippa skumpan vid midnatt!?!

Jag avstår gärna en svår lunginfektion men betyder det att jag bör skena iväg och ta en spruta?

Många frågor! Jag, och jag tror många andra, väntar ivrigt på svaren!

1 kommentar:

 1. Sverige drabbades relativt hårt i Europa i förra säsongens influensasäsong.
  Ju mer massvaccinerar som 2009 mot svininfluensan, dvs som i Sverige och Norge, desto sämre tillskott i cellmedierat immunskydd fick befolkningarna eftersom influensasmittan i sig skapar ett avsevärt bredare immunskydd (mot även virusets inre proteiner till skillnad från vaccinet som endast igenkänner ytproteinerna H och N) för framtiden.

  Detta är helt i linje med vad min fru PhD Ann-Cathrin Engwall beskrev i en populärvetenskaplig SvD-artikel i slutet av augusti 2009 innan massvaccineringarna startade. Hon debatterade sedan i TV i flera program men myndighetsrepresentaterna och läkaren Björn Olsen propagerade för massvacinationen som om de inte förstod eller ville förstå den immunologiska bakgrunden. Sedan hade de "otur" att 4-5 miljoner vaccinerade riskerade medföra andra biverkningar...

  Jag skrev sedan själv många bloggar i ämnet :
  http://www.netdoktor.se/forkylning-infektion/?Tab=Blogs&BlogStart=21

  Det har nu framkommit att flera av beslutsfattarna redan då förstod att det är bättre för friska personer, speciellt yngre, att genomleva en mild influensa än att vaccinera sig mot den.
  T o m Smittskyddsinstitutets Annika Linde avstod vaccination själv. Jag kontaktade bl a henne redan i sept 2009 och förklarade utförligt den immunlogiska bakgrunden till varför massvaccinering mot en mild influensa är olämplig, men då försvarade hon myndigheternas beslut - tydligen mot bättre vetande...

  Länder som USA och Kanada drabbades relativt hårt i antal döda per innvånare i svininfluensa 2009 och det kan förklaras på liknande sätt, nämligen deras omfattande vaccinationsprogram för både unga och gamla i vanlig säsongsinfluensa varje år. Det medför att det cellmedierade immunskyddet inte får den naturliga utbredning som det annars skulle få. Länder med låg vaccinationspenetration som Polen klarade sig mycket bra 2009.

  SvaraRadera