27 december 2012

Justitieministern har rätt om tiggeriet!

I somras efterlyste Centerpartiet åtgärder mot det tiggeri som pågår på våra storstäders gator. Jag bloggade och hurrade!

Inför julhelgen har frågan aktualiserats i och med att justitieminister Beatrice Ask (M) begärt att en utredning om eventuellt förbud mot tiggeri ska genomföras.

Genast börjar opponenter ropa om förtäckt rasism och att det är synd om de stackars romerna.

Aaron Israelsson, chefredaktör på tidningen Faktum, gick på juldagen till frontalangrepp mot Ask i en debattartikel i Expressen. Aaron försöker leda i bevis att de som tigger i t-banan, sittande på knä i gatuhörn eller spelandes katastrofdålig saxofon på någon perrong i själva verket tillhör en fattig familj som reser runt i Europa och samlar pengar som de sänder hem till släktingar. Yeah right?

Alla som tror på det räcker upp en hand!

Fattigdom finns även i Sverige! Många är de familjer som inte har råd att åka till vänner och bekanta på lediga dagar. Varför ska vi då tro på att just de rumänska romerna, om det nu handlar om sådana, har möjlighet, och frivilligt väljer att, resa hundratals mil för att ”gå med hatten” i ett land långt borta? Det faller liksom på sin egen orimlighet!

Jag delar därför justitieministerns åsikt när hon i dagens Expressen undrar vilken grund Aaron Israelsson har för sina påståenden!

Tiggerislaveriets årtionde måste stoppas. Storbovarna som utnyttjar värnlösa människor för egen vinnings skull måste fås att inse att de begår brottsliga handlingar. Och Rumäniens, och andra länders, romer måste stödjas på andra sätt än att de tvingas sitta på knä i en snötyngd gatukorsning, på order av någon grovt kriminell, långt ifrån nära och kära!

Köp föralldel en kaffe och en macka till någon som ser ut att behöva det, och som säger "pliiise", men släng inte några slantar i en pappmugg som, förr eller senare, hamnar i en ohederligt rik gangsters fickor!

1 kommentar:

  1. Jag håller fullständigt med om att om man vil ge något, så kan man skänka lite mat eller ett klädesplagg. Men släng inga pengar till slavägarna

    SvaraRadera