Dr Nyström har, i ett stort antal år, opererat whiplashskadade patienter med en metod, kallad triggerpunktmetoden, som är förbjuden i Sverige. Metoden går ut på att patienten inte bedövas fullt ut utan själv får tala om var problemet sitter. Förbudet finns för att tekniken anses alltför riskfylld.
Nyström har under ett stort antal år verkat i USA men är åter i Sverige sedan något år.
Visserligen utför Nyström en förbjuden handling när han använder sin teknik i Sverige och det är därför nödvändigt att Socialstyrelsen ser över detta.
Däremot är det svårförklarat varför metoden är förbjuden.
Såvitt jag begriper är det ingen patient som tvingats genomgå en operation med Nyströms metod. Det är liksom ett val patienten får göra.
Om en whiplashskadad patient har så svåra smärtor att livskvaliteten är nere på bottennivå och livslusten är på väg att ebba ut så är kanske Nyströms teknik den enda chans som står till buds.
Många patienter upplever tydligen en nystart i livet efter genomförd operation men naturligtvis finns det också patienter som drabbats av än värre problem än vad de hade före ingreppet. Det finns som bekant risker med det mesta här i livet!
Så länge det är patienten som har möjligheten att fritt välja att ta chansen/risken till en livsförbättrande åtgärd borde förbudet mot operationsmetoden plockas bort!
Du menar att man som patient ska behöva leta sig fram i en djungel av mer eller mindre tvivelaktiga metoder?
SvaraRaderaVad händer till exempel om den whiplashskadade patienten INTE har en livskvalitet på bottennivå, men får höra av någon att "Åke Nyström är jättebra" och söker sig till honom ändå?
Om "någon" rekommenderar Nyström, och det tror jag att många gör, så tyder det på att han gett dem livskvalitet tillbaka. Livet är fullt av val. Vi måste ständigt välja i olika sammanhang. Tack och lov!
RaderaHej ! Jag har studerat detta ämne i 15 år ( ordf. i Patientföreningen Svenska Ryggföreningen) när det gäller ryggkirurgiska ingrepp på rygg och nackskadade. Läser man SBU rapporten 2000, så finns heller inget vetenskapligt stöd för steloperationer. Det finns ett svagt stöd för Diskbråcksoperationer, men bara i ländrygg. Socialstyrelsen brukar rätta sig efter SBU ( Statens Beredning för medicinsk Utvärdering.)
SvaraRaderaMen det gör man inte. Man vågar antagligen inte eftersom man då får 100 ryggkirurger emot sig. Men Nyström är ensam. Det är alltså hårfint vem som är bäst alt. sämst.
MVH Christer Nyberg
http://ryggproblem.blogspot.com/