5 december 2012

Är Hanne Kjöller homofob?

Hanne Kjöller tyckte till på gårdagens ledarsida i DN.

Denna gång en ledarkolumn om att Miljöpartiet har fel när de föreslår att samhället ska be om ursäkt för hur de AIDS-drabbade hanterades när sjukdomen bröt ut under 80-talet.

Kjöller har fått många kommentarer. De allra flesta hurrar och gratulerar och tycker att ”det var ett ord i rättan tid”.

Själv är jag inte alls lika övertygat bergsäker på att MPs förslag är så dumt så att det förtjänat all den kritik som det fått!

Borde inte Kjöller samtidigt tycka att samhället inte alls skulle be om ursäkt för alla de som tillbringade åratal på sinnessjukhus under en ond tid? Borde inte Kjöller kräva att ursäkter för fosterhemsplaceringar, baltutlämningar och gud-vet-vad bannlyses?

Att säga ”jag visste inte bättre” i stället för att yppa ett försiktigt ”förlåt” tycks vara Kjöllers melodi!

För en tid sedan krävde Kjöller, också på ledarplats, att bögars karens för att lämna blod skulle lämnas orörd. Centerpartiledaren föreslog att diskrimineringen mot homosexuella män skulle åtgärdas. Det tyckte inte Kjöller. Och konstigt nog inte RFSL heller.

I ett märkligt resonemang tog Kjöller aldrig upp det faktum att heterosexuella som skaffat ny sexpartner måste vänta 3 månader på att få lämna blod. Detta för att eventuell smitta ska hinna visa sig vid testning. Att bögar måste vänta ett år är därför, av samma skäl, diskriminerande.

Frågan jag ställer mig efter gårdagens ledare är om det bor en homofob i Kjöllers kropp?

I så fall borde hon be om ursäkt! Fast det är hon ju, som det tycks, emot…

3 kommentarer:

 1. Well, Jens...jag kan tänka mig en karens på ett år för heterosexuella. Bra så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej! Om det räcker med tre månaders karens, vilket det uppenbarligen gör, för att påvisa hiv-virus, så bör naturligtvis karensen vara just tre månader. För alla!
   Om det inte är så att folk ska dö på våra sjukhus bara för att det inte finns tillräckligt med blodgivare!

   Radera
 2. Problemet med Mp:s förslag är att de talar om samhällets "institutioner". Institutionerna, det är vårdinstanserna det, där en överväldigande majoritet av de vårdande är undersköterskor och biträden - ofta underbetalda kvinnor, f ö. Att kräva en ursäkt för att samhällsinstitutionerna, i en tid då man visste mycket lite om smittan, försökte skydda sin personal så gott man kunde är naturligtvis helt fel. Mp kunde istället kräva en ursäkt från medierna, som väl var de som verkligen stigmatiserade de hiv-positiva med sina tramsiga skriverier om bögpest och annat osmakligt och kränkande.

  SvaraRadera