11 september 2012

Wirsén oförtjänt utpekad av okulturell mobb!

Stina Wirsén, producent och manusförfattare till barnfilmen "Liten skär och alla små brokiga", orkade inte stå emot trycket från den (kvasi-)debatt som blossat upp kring filmaffischen som anklagas för att vara rasistisk.

Stina valde att dra tillbaka affischen.

Synd!

Stina berättar, för DN, att hon haft ständiga diskussioner med många, däribland flera afrosvenskar kring hur figuren "Lilla hjärtat" skildras och vad som kan tänkas vara "tillåtet".

Hon säger att syftet med filmen har varit "det rakt motsatta" mot det som nu självpåtagna s k antirasister säger sig uppleva när de ser affischen.

DNs Sverker Lenas konstaterar i en kommenterande artikel, helt riktigt, att vi behöver fler ickevita figurer i barnkulturen.

De som gapat om rasism försöker utdela en käftsmäll men debatten som uppstått visar att käftsmällen bara svingar tillbaka på dem själva!

1 kommentar:

 1. Ja, fast den där lilla afro-tjejen ser väldigt karikerad ut. Visserligen "gullig", på det lite moderna trend-sättet att teckna. Men tydligt en variant av "black-face" som verkar vara no-no för de flesta med lite känsligt sinne för sådant.

  Jag tycker nog att det borde funnits en slags ryggmärgsreflex för att undvika att göra den här typen av tabbe. Så lite klantigt känns det nog.

  Att publicera den typen av karikerade etniska ansikten, det tycker jag nog enbart går om det finns en historik mellan bilden och publiceringen.

  Alltså ifall bilderna är gjorda för 25-30 år sedan ungefär. Då känns det oacceptabelt att försöka stoppa den publiceringen nu. Det vore eftercensur, ungefär. Men att publicera nytillverkade bilder i den stilen, de vore att uppmuntra den verksamheten.

  Och sedan kan man förstås fundera på hur en hög nivå av intolerans påverkar attityderna. Kan det vara mer skadligt än bilderna?

  SvaraRadera