15 september 2012

Ske din vilja Astrid! Även i himmelen!

Nu ”stormas” och ”rasas” det i lilla inskränkta Sverige igen!

Det handlar om att en familj som förlorat sin 3-årige son ville ha Pippis apa Herr Nilsson i dödsannonsen men fick nej av Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens intressen.

Lindgrens barnbarn, Malin Billing, förklarar för TT att författarens egen vilja var att hennes livsverks figurer endast ska få förekomma i ”Pippi-sammanhang”!

Heja Astrid!

Bland de som twittrat upprört finns författaren Camilla Läckberg som uppenbarligen lyckats övertyga även sin polis-Martin Melin eftersom han hänger på i protesterna. Andra som protesterar är Tobias ”Tobbe Trollkarl” Blom. Alla är de ”fruktansvärt provocerade” och använder en hel hord liknande superlativer.

Måhända är Läckberg villig att tillåta användning, i alla tänkbara, och otänkbara, sammanhang av alla de figurer hon skapat. Det är upp till henne.

Jag tycker att Saltkråkan AB gör helt rätt!

Varför ska de, p g a en webbmobb, strunta i hela världens Astrid och hennes egen vilja? Det vore snudd på gravskändning!

Jag tror att anledningen till att Astrid Lindgren fortsätter att vara kanske världens populäraste barnboksförfattare är att hon hade en så stor egen personlig integritet och envetet nekade andra att göra skräp av hennes älskade figurer.

Ske din vilja Astrid! Även i himmelen! Du kommer att  ”leva” i evighet!

Tillagt söndag eftermiddag: Saltkråkan AB backar från sitt tidigare beslut. Och bortser från Astrids vilja. Behjärtansvärt men lik förbaskat tveksamt!

1 kommentar:

  1. "...envetet nekade andra att göra skräp av hennes älskade figurer..."

    Som att använda någon av dem i en dödsannons, menar Du? Tvivlar på att hon håller med Dig.

    Däremot delar jag Din uppfattning om att en webbmobb inte bör få påverka, åt varken ena eller andra hållet.

    SvaraRadera