31 maj 2011

Har Angela Merkel fått härdsmälta?

Tysklands Förbundskansler Angela Merkel meddelar överraskande att kärnkraften ska skrotas på drygt 10 år.
Hur tänkte du nu Angela?

Kärnkraftsmotståndare jublar och Åsa Romson (MP) kallar beskedet "kul"! Aftonbladet gratulerar Angela på sin ledarsida och välkomnar beskedet men som vanligt när det gäller kvällstidningsjournalistik så tycks det väldigt mycket men utan konkreta tankar kring hur en problemlösning ska se ut.

DN har i dag en bra ledare med rubriken "tysk återvändsgränd". På ett mer nyanserat sätt funderar skribenten över vad Merkels besked egentligen kommer att innebära.
Jag delar ledarskribentens uppfattning om att morgondagens energiteknik troligen är revolutionerande och att det är fel att konsekvent säga nej till kärnkraft!

Jag bekymras därför av ett, som jag anser, förhastat tyskt beslut. Förhoppningsvis nyanseras detta innan det blir verklighet.

Det är säkert lätt för en ogenomtänkt kärnkraftsmotståndare att hoppas att tyskarna kan ersätta en fjärdedel av sitt energibehov med förnyelsebar energi. Jag har dock svårt att se att detta kan bli verklighet. Jag misstänker att Europa blir mer beroende av rysk, klimatförstörande, gas och att kolgruvorna i gamla öst-Europa går mot en renässans samtidigt som våra elräkningar rusar i höjden.
Vi får liksom det sämsta av allt och det kallar Åsa Romson "kul"!?!

Att trallande gå genom tillvaron, som miljöpartister och andra kärnkraftsmotståndare, och yra om förnyelsebara, ännu ej utvecklade, energikällor och att himmelriket väntar runt hörnet biter liksom inte på mig. Jag behöver övertygas mer konkret om hur det ska gå till, vad det kommer att kosta, hur det kommer att förändra livskvalitén och en hel massa andra saker innan jag är beredd att kalla Merkels u-sväng för "kul"!

1 kommentar:

  1. Merkel vet att hon kommer lämnat in 2021, och överlåter glatt sörjan på sina efterträdare. Politiker är vana vid att ta politiska springnotor.

    Kombinationen högteknologiskt samhälle och medborgare som helt saknar teknisk kunskap kan vara förödande.

    SvaraRadera