18 maj 2011

Belgien - servicementalitet noll!

Tillbaka i Sverige igen efter en liten minisemester. Jag har varit i Belgien och främst i Bryssel. En stad med oförtjänt rykte som trist och EU-byråkratisk. Det stämmer inte alls. I Bryssel finns mycket att se, bra shopping, lättöverskådlig lokaltrafik och, inte minst, väldigt god öl!

Vad som däremot inte finns i Belgien är förståelse för vad service är! Landet är ett extremt u-land när det gäller att ta hand om besökare. Trots att Bryssel ståtar med den inofficiella titeln Europas huvudstad så möts man som tillfällig besökare med åtskilliga, och uppgivna, axelryckningar och kan du inte franska så ska du heller inte förvänta dig att kunna kommunicera med folk.

Jag gjorde ett försök att köpa ett 3-dagars turistkort till lokaltrafiken men möttes av beskedet att dessa endast kunde köpas av folk med belgiska personnummer!?! Hur tänkte ni nu ni chefer på STIB som bolaget heter?

Det sämsta av allt inträffade dock direkt efter ankomst till flygplatsen i Charleroi, några mil söder om huvudstaden. Efter en perfekt flygresa med landning långt före utsatt tid, tack än en gång Ryanair, så var jag snabbt ute ur terminalen. Väl där möttes jag av ca 300 personer som väntade på flygbussen in till staden. Kön till biljettkontoret stod still eftersom personalen helt resolut lämnat sin arbetsplats. Det var väl dags för någon lagstadgad siesta eller liknande, vad vet jag?

Hur som helst tog det nästan 2 timmar innan jag fick en plats på en buss.
Bolaget som kör flygbussarna mellan Bryssel och Charleroi har som slogan: ”The easy way to Brussels!”
Yeah right?!?

Upprorsstämningen bland oss väntande möttes av ännu fler axelryckningar och jag är övertygad om att landet med världsrekord i att inte ha ett styre också innehar världsrekordet i sämsta möjliga servicenivå och största möjliga nonchalans.

Synd att det måste finnas belgare i Belgien……


1 kommentar:

  1. Synd att det finns så många svenskar med vallonpåbrå ... Huga, det talas om att 1 miljon svenskar har sina rötter i Belgien! För övrigt så består Belgiens befolkning av drygt 11 miljoner invånare - av dessa var drygt 4 400 svenskar (år 2004).

    SvaraRadera