2 januari 2021

Carlos do Carmo död - svensk media dissar

Det är någonting med fadon som gör att jag regelbundet lyssnar. Fado är den portugisiska musikgenren som kan spåras till 1820-talets Lissabon men som troligen fanns långt tidigare än så.

Sångerna och musiken, fyllda med hjärta och smärta i kubik, passar utmärkt såväl i ljusa som mörka stunder i livet. En av mina nutida favoriter är sångerskan Mariza.

Carlos do Carmo kallades ”Lissabons Sinatra” och var en av de allra mest kända fado-sångarna och han blev med tiden en av Portugals allra mest hyllade artister. Han uppträdde på Olympia i Paris och i Royal Albert Hall i London för fulla hus och han nådde världsberömmelse. Han var en av de drivande för att UNESCO skulle utnämna fadon som ett kulturellt världsarv, något som skedde 2011.

På nyårsdagen gick han bort, 81 år gammal.

Det är många som nu sörjer honom i sociala medier. Allt från den portugisiska marinen till konstnärer, artister och kulturjournalister jorden runt.

Premiärminister Antonio Costa skrev under nyårsdagen i ett uttalande: ”Det är med stor bestörtning och djup sorg som regeringen i dag mottagit budet om Carlo do Carmo:s bortgång och beslutat att utlysa en nationell sorgedag till på måndag, 4 januari, 2021.”

När jag skriver dessa rader har svensk media inte rapporterat en enda rad!?! Jag anser att det är en praktskandal!  Jag tror, på fullaste allvar, att svenska nyhetsredaktioner numera i allmänhet, och under storhelger i synnerhet, bemannas av unga, illa pålästa journalister med usel allmänkunskap men med en stor tro på sina egna förträffligheter och inbillade, kommande, prisutmärkelser. TT, DN och SVT, som jag tipsade i går, borde skämmas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar