8 januari 2021

ASC - riskerar amerikanska "mellon" att bli ett nytt röstkaos?

Om bara några månader väntar möjligen ett nytt kaos i USA då landet kommer att stå inför en annan slags omröstning.

I ett antal delval ska varje stat ta ställning och rösta fram just sina egna representanter till en förväntat stor och pampig final där en federal vinnare ska utses.

Bland de som ska övervaka att allt går rätt till finns svenskarna Peter Settman och Christer Björkman.

Jag snackar alltså om ASC, American Song Contest, en spinoff till Eurovision Song Contest, och undrar bekymrat vilka uppror vi kan förvänta oss?

Kommer missnöjda i respektive delstater att kräva omräkning av rösterna? Hur många blir överklagandena till domstolar? Kommer vapenlobbyn att kräva beväpnade dansare och musiker? Kan vi förvänta oss att de grupper som tror på omprogrammering av landets HBTQ-folk hotar med terrorattacker över allt glitter och glamour? Vad ska alla självpåtagna pastorer i TV-kyrkorna predika och be om inför det ”fasansfulla” som kommer att fylla medborgarnas vardagsrum under ett antal veckor? Kommer den som riskerar att bli tvåa att be producenten att ”leta fram” 11 700 röster som inte existerar?

När det drar ihop sig till final så finns, av förklarliga skäl, ingen regerande artist men det kanske inte spelar någon roll. Kanske kommer nöjestempel i allmänhet och TV-studior i synnerhet att intas av krigsmålade och hornbeklädda ligister som hänvisar till en amerikansk kulturell historieskrivning som inte på en enda punkt överensstämmer med verkligheten.

Hur många oskyldiga kommer under urvalsprocessen att falla offer för kravaller på gatorna? Får segraren livslångt livvaktsskydd och en rejäl ersättning livet ut så att han/hon/de kan leva livet på en golfklubb intill sitt eget monstruösa chateau?

Med hänsyn tagen till hur alltför många amerikaner betett sig den senaste tiden är det svårt att säga att svaren på frågorna är på förhand givna.

Det USA jag kommit att älska genom många besök är inte längre trovärdigt och det lär ta tid innan nationen återhämtar sig – om någonsin.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar