5 juni 2020

Arla-yoghurt tillverkas i Nederländerna - Svenska bönder torde gråta!


I reklamkampanjer uppmanas vi regelbundet att stötta svenska bönder genom att köpa produkter från Arla.

Jag läser på Arla:s hemsida: ”Som konsument stödjer du svenska mjölkbönder genom att köpa produkter från Arla. Det är det enklaste och mest effektiva sättet. Allting Arla tjänar går på ett eller annat sätt tillbaka till Arlabönderna – som äger Arla.” 

På hemsidan talas det vidare mycket om miljö och klimat och att företagets ”fotavtryck” när det gäller miljöpåverkan ska vara borta senast 2045 men helst betydligt tidigare än så.

Jag inser förstås att Arla i dag är en koncern som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser men tänker ändå att produkterna som säljs i Sverige verkligen är svenska och att mina inköp gynnar svenska bönder.

När jag blir sugen på något mellan dagens huvudmåltider händer det att jag, förutom att äta frukt, tar en drickyoghurt, som ju sägs vara både nyttig och närande.

I dag blev det en ”Yalla!”, jordgubb, tillverkad av Arla. När flaskan var tömd studerade jag förpackningen litet noggrannare. Såg märkningen ”Bondeägda” med den omslutande texten ”omtanke i varje steg.” Tänkte att jag nog ändå hade gjort en svensk lantbrukare en tjänst genom mitt mellanmål. Så fel jag hade!

När jag kommer till det finstilta på förpackningen så framgår det att min yoghurt för dagen tillverkats i Nijkerk. I Nederländerna!

Hur stora ”fotavtryck” transporten av yoghurten inneburit framgår så klart inte.

Min mest angelägna fråga till Arla måste hur som helst bli: På vilket sätt hjälper jag en svensk bonde genom att köpa yoghurt som tillverkats i Nederländerna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar