19 juni 2020

ESC krisplanerar - tanken är god men ändå helt fel!


EBU, Europeiska Radio- och TV-unionen, har beslutat att nästa års Eurovision Song Contest ska krisplaneras så att vad som än händer så ska evenemanget gå av stapeln. Finalen i Rotterdam är beslutad att ske 22 maj 2021.

Nästa år kommer förinspelad bakgrundssång att tillåtas för första gången. Det påstås att detta tillåts för att varje deltagande lands delegationer därmed ska kunna bli betydligt mindre.

Vidare så sägs det att melodiernas kompositörer och textförfattare därmed ska kunna få se sitt verk framföras så nära deras originaltanke som möjligt.

Jag förstår EBU:s andemening med beslutet men ändå – ack så absolut urtrist!

Jag påstår att detta kan vara den berömda sista spiken i kistan för denna tävling. Vad väntar härnäst? Bidrag som framförs i sin helhet playback eller via en förinspelad video?

Från att ha följt tävlingen från slutet av 1960-talet kan jag konstatera att mycket har förändrats och många gånger till det sämre.

Att som för många år sedan plocka bort den levande orkestern från ESC var ett första steg mot det vi nu ser håller på att hända.

Nerven med att se hur artister klarar av att framföra sina låtar live, med bakgrundssångare och orkester, är en stor del av det som är kul med glittriga melodifestivaler.

Vid årets inställda tävling skulle ett antal låtar ha deltagit som i videoversionerna låter, och framförs, fantastiskt. Det stora flertalet av dessa skulle ha fallit platt i Rotterdam och vinnaren skulle troligen ha blivit något helt annat land än förväntat – ja, om inte Island stått pall för det stora favorittrycket förstås.

Om ESC fortsätter att utvecklas i samma riktning som det just tagna beslutet av EBU så tror jag att tävlingen dör en alltför tidig död – inte orsakad av ett virus utan av misskötsamhet från ansvariga!

1 kommentar:

  1. Håller med! Tycker inte alls om att förinspelad bakgrundssång tillåts. Nu försvinner verkligen en del av tävlingens charm.

    SvaraRadera