27 maj 2020

Palmoljan saknar existensberättigande


I dagens nummer av Expressen bekräftar frilansjournalisten Andreas Ståhl det som jag, och många, många andra, länge har misstänkt; Det finns inget tillåtande med palmolja överhuvudtaget.

Att som Marabou och Fazer, våra två giganter på godismarknaden, försvara sig med att just den palmolja de använder i snart nog alla sina produkter är certifierad och spårbar är ingenting annat än en gigantisk marknadsbluff skapad i profitens tecken.

Andreas Ståhl avslöjande om lastbilar vars registreringsskyltar plockas bort när de fraktar palmfrukter från mindre nogräknade plantager till de som påstår sig sälja endast certifierad och spårbar palmolja är förödande för alla företag som fortsatt använder oljan i sin produktion.

Andreas pekar visserligen ut endast företaget AAK och dess ägare systrarna Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andreen men den som läser artikeln inser att AAK på intet vis kan hängas ut som ensamt skyldiga – det är helt enkelt för många lastbilar utan registreringsskyltar som kör mellan de enorma palmoljeplantagerna där en gång regnskog funnits och där många djurarter, däribland orangutangen, haft sin levnad.

Jag hoppas att livsmedelsproducenter och andra, palmoljan ingår ofta i kakor, kex, matbröd, schampo, godis, snacks, bordsmargarin, värmeljus och mycket, mycket annat, tar ett eget ansvar och nu ser till att en gång för alla fasa ut den förhatliga oljan.

Det skulle Indonesiens och Malaysias djurliv vinna på liksom miljön då plantagerna bidrar till enorma mängder växthusgaser och kraftigt försämrar vattenmiljön i närområdet.

Kräv att få veta av din livsmedelshandlare hur han/hon ser på problemet med många produkter som innehåller palmolja och vad han/hon tänker vidta för åtgärder!

Jag uppmanar också alla att noggrant studera innehållsförteckningarna på produktförpackningar och helt enkelt rata allt som innehåller palmolja. Kosten kan under en tid komma att bli begränsad men tro mig – det finns finfina alternativ som inte innehåller palmolja! 

Marabou och Fazer skulle inte vara de enda som skulle få se försäljningen falla men jag tror att de båda chokladföretagen ganska snabbt skulle lägga om produktionen om alla följde det enkla rådet att rädda en orangutang eller flera – inte vilddjur i profithungriga koncernledningar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar