6 oktober 2019

SJ:s "tyst avdelning" är helt felplacerad!


Jag brukar välja första klass när jag reser med tåg.

Det handlar om att jag vill ha lugn och ro och kunna koppla av under en skön tågresa. Helst njuter jag av färden genom att bara studera det som svischar förbi utanför fönstret. Vid längre resor kan denna vana avbrytas av ett klurigt korsord eller en stunds slumrande.

Vid framkomsten till min destination för dagen brukar jag vara en harmonisk, glad och avkopplad man redo att ta mig an vad det nu månde vara som står på agendan.

Häromdagen var det åter dags för en tågresa. Fann till min besvikelse, när jag skulle boka biljetterna några dagar i förväg, att första klass redan var slutsåld. Kanske är det fler än jag som uppskattar skillnaden i komfort som ofta är mer än prisvärd då prisskillnaden många gånger är mycket rimlig.

Vad göra? Jag var tvungen att resa med det tänkta tåget och beslöt mig för att välja ”tyst avdelning” i andra klass, där det som tur var fanns platser kvar.

”Tyst avdelning” ombord på X2000 visade sig vara en ren skräckupplevelse som troligen är SJ’s absolut sämsta produktplacering!

Avdelningen är placerad i vagnen närmast bistron. Detta innebär att det är ett konstant spring genom den del av tåget som skall vara inte bara tyst utan framförallt lugn. 

Placeringen vid bistron gör också att den tysta avdelningens toalett används oavbrutet. Det är inte bara passagerarna i den egna vagnen som frekventerar densamma utan förstås alla de som är på väg till eller ifrån bistron.

Att vila en stund visade sig vara helt omöjligt.

SJ borde snarast tänka om när det gäller den tysta avdelningen. Den borde placeras i änden av tåget, i vagn 6 eller 7 beroende på sträcka. Inget spring skulle ske och toaletten är i andra änden av vagnen.

Det skulle ge oss som önskar avkoppling, nedkoppling och hyfsad tystnad under tågresan en betydligt bättre möjlighet att komma nöjda fram till våra destinationer.

1 kommentar:

  1. Med den tysta avdelningen på X2000 är det kanske som med Svenska bibliotek nuförtiden; Ingen har väl rätt att utestänga någon kundkategori från det utrymmet? Det skall vara tillgängligt för alla!

    SvaraRadera