26 oktober 2019

DN Debatt: Sommartid gör oss psyksjuka


När omställningen till sommartid en gång infördes var de som protesterade mest landets bönder. Kossorna påstods vilja bli mjölkade på samma tidpunkt året om.

Vilken tidsuppfattning kossor har kan jag inte uttala mig om men sedan den gången har det hänt en del i världen och till och med i landets ladugårdar.

Från en manuell hantering med skuffande av mjölkkor till mjölkningsapparaturen har de flesta mjölkbönder i dag en automatiserad hantering. En mjölkstinn kossa kan själv bestämma när det är dags att gå och bli mjölkad. Datorer läser av att ”Rosa” har varit där, hur mycket hon mjölkade och säkerligen en hel massa annan statistik.

Med bara timmar kvar till årets tillbakaställande av klockorna skriver i dag en hel flock professorer, övertandläkare, docenter m.fl. en debattartikel på DN Debatt.

De vill göra gällande att alla riskerar att bli psykiskt sjuka om sommartiden permanentas, något som en knapp majoritet i Sverige skulle önska, så även denne bloggare.

Medicinarna försöker leda i bevis att den ljusare timmen på morgonen vid normaltid är viktig för att inte psyket ska flippa ur. Vi som argumenterar annorlunda menar i stället att om vi kan få en timme mera dagsljus på eftermiddagen så är detta befrämjande för folkhälsan då vi ges tillfälle att vara ute längre utan att det är beckmörkt.

Debattartikelns författare påstår, utan att närmare leda detta i bevis, att förskrivningen av psykofarmaka ökar på grund av ljusare kvällar. Det hade varit intressant om de kunnat jämföra detta påstående med en jämförelse över försämrad folkhälsa på grund av mörka eftermiddagar.

Jag vidhåller att sommartiden borde permanentas. Att en timme på morgnarna blir mörkare spelar ingen roll. Antingen är de flesta av oss på väg till skola eller jobb eller så är vi lediga och sover ut.

Jag tror inte att kossorna har någon åsikt i frågan.

Nästa gång jag besöker Kanarieöarna, en timmes tidsskillnad från Sverige, tänker jag dock se mig omkring extra mycket. Det kan tassa omkring en hel massa psyksjuka doktorer i buskarna som helt personlighetsförändrats av tidsförskjutningen!

F.ö. anser jag att debattartikeln är ett hån mot de som lider av psykisk sjukdom och mot deras anhöriga. Jag tror inte att de anser att en timmes skillnad i soluppgång är det de anger som orsak till sjukdomsbilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar