1 november 2019

Vampyrfladdermöss får SVT att vädra blod


SVT Nyheter berättar om en forskningsstudie som publicerats i Cell Press.

Studien handlar om vampyrfladdermöss och forskarna bakom konstaterar att blodsugarna under fångenskap skapar starka band med varandra – så starka att fladdermössen förblir polare livet ut om de återfår friheten.

Instängda i forskarnas laboratorium, eller var de nu hölls fångna, så matar en mätt fladdermus sin utmärglade artfrände genom att hosta upp blod för att bjuda på. Låter det läckert?

Forskarna bakom studien konstaterar, enligt SVT, att fladdermössens relationer är som den vänskap som uppstår mellan människor under gymnasietiden och som sedan består livet ut.

Nu kan jag absolut inte uttala mig om forskarnas egna upplevelser under den period då de gick i det vi kallar gymnasiet men påståendet får mig att försöka minnas min egen skoltid.

Såvitt jag minns spydde jag aldrig upp en hamburgare för att erbjuda en klasskamrat som var hungrig. Jag kan heller inte dra mig till minnes att jag upplevde gymnasiet som vore jag instängd i ett laboratorium, även om det säkert finns andra som minns tiden på just det sättet.

Det finns säkert några människor därute som fortsatt har en mer än nära relation till en skolkamrat de tillbringade dagarna tillsammans med i 17-års åldern men jag tänker att andra, i livet senare ingångna, relationer bär på en varmare vänskap.

Jag har tidigare i min blogg förvånats över alla de forskningsstudier som görs världen runt. I många fall handlar det om obegripliga studier för ofattbara summor som tillåts göras utan några som helst krav på seriositet eller åtminstone med någon godtagbar förklaring till vad resultatnyttan skulle kunna vara.

När jag slår upp studien i Cell Press finner jag att rubriken är ”Vampire Bats that Cooperate in the Lab Maintain Their Social Networks in the Wild.”

Vad skönt att vi äntligen får veta hur instängda fladdermöss socialiserar. Jag tror att vi är många som under lång tid har undrat.

Varför SVT gör en nyhet av saken får mig att tänka att jag nog ändå inte förstår mig på nyhetsvärderandets märkliga konst – jag som påstår mig vara en nyhetsnörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar