30 juni 2018

Vattenkremering skulle minska klimatpåverkan!


Döden är ett sorgligt kapitel – om än oundvikligt!

Förutom att efterlevande inte längre har tid att ta avsked av den bortgångne så orsakar en kremering mer än 150 kg växthusgaser till naturens förfall och klimatets upphettning. Ur askan i elden liksom!

I ett antal av USA:s stater finns ett miljövänligare alternativ, som ännu inte är godkänt i Europa, såvitt jag vet.

Vattenkremering, på engelska ”resomation”, som jag inte kan finna någon vettig översättning på, går ut på att kroppen läggs i en miljövänlig kista som stängs in i en vätskefylld kammare där vätskan, en blandning av vatten, lut, socker och salt, hettas upp till ca 160 grader. Kammaren är under tryck och vätskan kokar aldrig.

Resterna av kroppen löses upp och eventuella benrester mals ned.

Processen tar ca 3-4 timmar och askan läggs därefter i en urna som lämnas till de anhöriga eller begravningsbyrån.

Jag läser på den nederländska nyhetssajten Dutchnews.nl att Yarden, en sammanslutning av begravningsbyråer, beställt en utredning från TNO Scientific Institute.

Rapporten visar att det inte finns några som helst negativa miljöaspekter som förhindrar att metoden godkänns, tvärtom.

Varför inte vattenkremering redan är ett välanvänt sätt är en smula svårt att begripa eftersom metoden patenterades i USA så tidigt som 1888!

Om miljön ska räddas från en katastrof för kommande generationer så borde vi inte bara bry oss medan vi är i livet. Vi borde också ges möjlighet att vara så miljövänliga som möjligt även när vi lämnat detta livet!

2 kommentarer:

  1. Hej Jens, Jag förstår att du liksom jag tycker att vattenkremering/resomation är en spännande alternativ till de två metoder som idag är tillåtna i Sverige, eldkremering och jordbegravning. Jag skulle gärna komma i kontakt med dig för att höra om du vet var frågan står just nu och om du har eller har haft kontakt med andra som vurmar för dessa frågor.
    Jag vet att resomationsmetoden var uppe i en statlig utredning så tidigt som 2009. Då var även den sk frystorkningsmetoden/promession uppe och man kom fram till att ytterligare utredning behövde göras. 2013 gjordes ytterligare en statlig utredning inom begravningsområdet och då hade utredningen bl.a uppdrag att titta på promessionsmetoden. Det kunde dock inte beläggas att den metoden fungerade och resomationmetoden var inte uppe i 2013-utredningen vad jag har kunnat se. Utredningen föreslog ändå att lagen skulle ändras så att det skulle vara möjligt att söka tillstånd för nya metoder. Tyvärr blev det inte så utan nya metoder kan tillåtas efter tillägg i begravningslagen.
    Jag är som sagt angelägen om att vi kommer vidare med mer miljövänliga alternativ när sådana finns. Återkom gärna till mig.
    Vänliga hälsningar
    Malin Riis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för härligt inlägg Malin! Tyvärr har jag inte så mycket mer att komma med. Jag såg en intressant artikel i en utländsk tidning för ett drygt år sedan och började söka efter mer information. Jag fann ganska snabbt att metoden är tillåten på många ställen på vår jord, däribland ett antal av USA's delstater. Insåg raskt att denna metod skulle kunna bidra till ett betydligt bättre klimat, med betydligt mindre miljöpåverkan, jämfört med de vanligare begravningsmetoderna.

      Radera