16 juni 2018

Palmolja som är "hållbar" finns inte!


I flera tidigare blogginlägg har jag skrivit om den förhatliga palmoljan och hur den inte alls sakta utan ganska tvärsäkert håller på att utrota orangutangen.

Sent på fredagskvällen publicerade ABC, Australian Broadcasting Corporation, en alldeles briljant artikel i ämnet. Artikeln finner du här.

De flesta producenter som använder palmolja i sina produkter hänvisar till att just deras palmolja kommer från ”hållbara” odlingar och därmed skulle vara okej.

År 2004 skapade Världsnaturfonden beteckningen RSPO, som står för ”Roundtable on Sustainable Palm Oil”, som sedan dess kommit att påstå att olja med denna beteckning är allt annat än orangutangutrotande.

Det finns många försvårande omständigheter när det gäller palmolja. För det första är det många länder i världen där varudeklarationerna inte innehåller annat än ”vegetabilisk olja”, som oftast är just palmolja.

Stora konsumentländer, som Kina och Indien, bryr sig inte om oljan är hållbarhetsproducerad eller ej. Oljan är ju billig!

Trots att många stora producenter av choklad, shampo, chips, rengöringsmedel, kosmetika och mycket annat påstår att den palmolja de använder är RSPO-märkt så är det få, eller inga alls, som vill tala om från vilka odlingar deras olja kommer.

ABC skriver att Greenpeace i mars i år bad Pepsico, Johnson & Johnson samt Kraft-Heinz att redovisa ursprunget för den palmolja de använder i sina produkter. Samtliga vägrade!

Samtidigt vet vi att i runda tal 100 000 orangutanger försvunnit mellan 1999 och 2015.

Det kanske redan är för sent men jag hoppas att vi tillsammans, genom konsumenters makt, kan enas om att aktivt välja bort produkter som innehåller palmolja samt ställa krav på att produkters varudeklarationer skall tvingas vara mer detaljerade än att bara påstå att de innehåller ”vegetabilisk olja” eller, som med kosmetiska produkter, gömma sig bakom oftast kemiska beteckningar som är svårbegripliga när vi står framför varuhyllorna.

Sverige borde kunna bli ett föregångsland på området! Men det är bråttom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar