Häng med på en snabbresa från 1000-talet fram tills i dag
där slutsatsen måste bli att det som skedde för snart tusen år sedan skulle
behöva upprepas i dag. Inte i England som då utan i Belgien och inte av en
vacker kvinna utan av en företagsledning på ett välkänt företag!
Leofric, under 1000-talet en utsugande Earl av Mercia i
England, var ett kräk som tog ut ohemula skatter av sitt folk. Han var gift med
(Lady) Godiva, som bad sin man att inta en betydligt humanare hållning mot sina
undersåtar. Detta fick Leofric att utbrista att detta skulle komma att ske var
lika osannolikt som att hans hustru skulle rida naken genom staden.
Lady Godiva gjorde slag i saken och dold endast av sitt
långa hår red hon spritt språngande genom staden och Leofric sänkte skatterna
för sitt folk!
1926 startade Pierre Draps den äldre något som kommit att
bli ett världsberömt varumärke inom chokladtillverkning. Han började tillverka
finfina praliner och företaget togs över av hans söner när han själv gick bort.
Pierre döpte sitt företag till Godiva efter legenden om den
vackra, modiga och generösa kvinnan med det långa håret.
I dag är begreppet ”belgisk choklad” lika berömt som några
av de företag som tillverkar densamma; Leonidas, Neuhaus, Godiva och flera
andra.
Att chokladen skulle vara ”belgisk” har jag förvisso svårt
att tro eftersom jag aldrig har sett några kakaoplantager när jag frekvent
besöker det märkliga landet och just denna vecka har jag blivit övertygad om
att ”belgisk choklad” torde vara en av de största marknadsföringsbluffarna i
modern tid!
Min ICA-handlare har just nu en monter med ett berg av ”belgisk
lyxchoklad”, chokladkakor från Godiva med undertiteln ”Masterpieces.”
Jag kunde inte låta bli att plocka på mig ett par av dessa
och visst; De smakar alldeles förträffligt och till min stora glädje tycks de
inte innehålla någon palmolja, bara en sån sak!
Förpackningarna ser verkligen lyxiga ut och under namnet
Godiva står att läsa ”Belgium 1926.”
Tyvärr läste jag inte texten på förpackningarna noggrannare
när jag stod i butiken, trots att jag i något tidigare blogginlägg lovat att
bli bättre på detta.
När första chokladkakan var inmundigad var jag dock så
förtjust att jag ville läsa allt som fanns att läsa på omslaget.
Längst ned, och ytterst finstilt, stod att läsa: ”Made with
Belgian Chocolate in Turkey.” Ridå!
Huvudingrediensen från de icke-existerande kakaoodlingarna på
Ardennernas sluttningar har alltså fraktats till Erdogan-land, rörts ihop med
annat och saluförs sedan som ”belgisk choklad!”
Den nuvarande företagsledningen för företaget Godiva borde
rida nakna genom Belgien! Inte för att särskilt många skulle vilja se deras
patetiska kroppar utan för att de därigenom åtminstone skulle kunna försöka be
om ursäkt över den bristande vördnaden för Pierre Draps den äldre och för
kvinnan vars namn kom att stå för en, tusen år senare, gigantisk chokladbluff!
Mycket intressant blogginlägg om "Lady Godiva" och chokladtillverkaren Godiva. Ja, Godiva borde verkligen skämmas över denna vilseledande marknadsföring!
SvaraRaderaI dag levererar stora producenter som Barry Callebaut eller Belcolade råvaran till nästan alla hantverkare eller tillverkare i det belgiska kungariket. Enligt en artikel gjord av RTBF (Belgiens motsvarighet till SVT) är denna sektor mycket kvalitativ, men själva grundproduktnivån är svår att särskilja, vilket gör att konsumenterna inte har en aning om hur mycket av grundingrediensen - bönan - chokladen innehåller!
Enligt en av de största hantverkarna, Pierre Marcolini (åh, dyra men underbara praliner), startade ryktet om den belgiska chokladen på 1800-talet. De belgiska hantverkare som arbetade med de importerade bönorna (precis, det växer inte vilda kakaobönor varken i Ardennerna eller någon annanstans i Belgien), var de första som lyckades mala kakaobönor på ett sätt som gjorde att chokladen smälte väl i munnen. Därmed uppfanns den belgiska pralinen med gräddfyllning, ganaches eller praliné.
Sedan 2003 tillåter den europeiska lagstiftningen upp till 5 % av vegetabiliska fetter, med undantag av kakaosmör, i choklad. De flesta chokladtillverkare i Belgien använder enbart kakaosmör i sin chokladtillverkning. Men, hör och häpna, i fyllda praliner kan det vara annorlunda! Faktum är att en praliné, en pralin med gräddfyllning, en ganaches eller en tryffel kan innehålla palmolja eller annan olja.
Själv köper jag aldrig Godiva eftersom jag anser att pralinerna inte är värda det dyra kilopriset.
Nu kommer jag även att ställa mycket obekväma frågor till andra producenter för att få veta om fyllningarna innehåller palmolja!
PS. Turister i Bryssel bör se upp för de "belgiska" tryfflar som säljs runt Grande Place. På etiketterna till tryfflarna kunde journalisten se att innehållet huvudsakligen bestod av socker, vegetabiliska fetter, kokosnötolja, palmolja och kakaopulver med ett innehåll av 18 %. Dessa är tillverkade i Kina, och är naturligtvis mycket billigare än de "belgiska" tryfflarna.
Tack för ett mycket kunskapsgivande och intressant svar!
RaderaGodiva är inte fullt så Belgiskt som man kan tro. Amerikanska sopptillverkaren Cammpbell Soap ägde Godiva i 40 år, först som delägare för att i mitten av 70-talet bli ett helägt dotterbolag. Man har sedan länge tillverkning även i USA. Sedan 2007, drygt 10 år, har Godiva Turkiska ägare och ingår i ett globalt kex och konfektyrföretag som heter Pladis. När man nu lanserat ett billigare sortiment så framstår en egen fabrik i Turkiet som ett givet val för massproduktion. Befintliga Godiva fabriker är anpassade för tillverkning av det dyra botique sortimentet.
SvaraRaderaHåller med om att livsmedelsföretag tenderar att lägga produktionen i låglöneländer. I just Godivas fall kände jag inte till kopplingen till Turkiet. Det hindrar inte mig från att tycka att det fortsatt är en marknadsföringsbluff så länge de fortsätter att påstå att chokladen är "belgisk!"
RaderaHade missat att delar av det kommersiella sortimentet faktiskt tillverkas i Belgien.
Radera// Per