11 februari 2018

Schlagerprogramledare: Män ska vara män!


Jag kollade inte på svenska mello i går utan har snabbspolat spektaklet i efterhand. Är, liksom många andra, uppgiven över den totala urspårning som tävlingen genomgått i Sverige.

I går kl 20.00 bänkade jag mig i stället för att se den danska finalen i direktsändning från Aalborg.

Sändningen, och många av låtarna, var av en helt annan klass än vad SVT, åtminstone hittills, lyckats prestera.

Visserligen gick en av de danska programledarna, Annette Heick, på lördagseftermiddagen ut och gav oss svenska killar en inte fullt så glamourös käftsmäll. Annette, som sedan 17 år bor i Malmö, beklagade sig över den svenska jämställdhetsivern och hon menar att ”män ska vara män.”

Vad de närvarande schlagerelefanterna, flera av dem svårt homosexuella, tyckte om detta framgår inte i artikeln från DR.dk. Vad eventuella danska metoo-ivrare tänker vet jag inte heller. Jag vet dock att Annettes utspel knappast stärker hennes chanser att nästa år få leda danska melodi grand prix för en fjärde gång på raken.

Som tur är fanns österrikiska Conchita på plats i Aalborg och framförde sin vinnarlåt. Som motvikt tänker jag.

I övrigt bjöd showen på en mellanakt med gamla schlagerfavoriter, något som är tradition i den danska motsvarigheten till mello.

Själva tävlingen då?

En vikingasång med långhårige Rasmussen vann. Titeln ”Higher ground” och själva låten i krigisk marschtakt. Lite Roger Pontare, ”När vindarna viskar mitt namn” eller One more time ”Highland” och Game of Thrones över stycket som inte var min favorit till segern.

Det är ytterst sällan, om ens någonsin, som jag lyckas gissa hur vårt grannfolk i söder ska rösta när det drar ihop sig.

Min favorit kom trea. Albin med sången ”Music for the road.”

Danmark har hur som helst hållit fast vid traditionerna kring festivalen och inte ändrat särskilt mycket genom åren. Ändå är tävlingen mycket populär.

I Sverige sänder vi dagis-show, elvaåringarna dansar lyckliga omkring på fritids och Christer Björkman kammar hem storkovan. Det är ingenting annat än riktigt bedrövligt illa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar