22 februari 2013

Om polisen, politiker och lagbrott!

Polisens s k ”jakt” på papperslösa tycks vara det stora debattämnet för dagen.

Politiker från alla håll och kanter, Moderaterna undantagna, kräver att papperslösa ska ha rätt till frizoner i olika sammanhang. Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholm tycker att polisen ska ”fokusera på att lösa brott”.

Jag delar uppfattningen om att det är fel att kontrollera en person enbart p g a dennes hudfärg eller utseende.

Att kolla identiteten, och undersöka rätten att vistas i Sverige, på en plankare i t-banan är något annat! Det är att lösa brott!

Vår lagstiftare, riksdagen, har genom Utlänningslagen beslutat om vissa krav som en utlänning ska uppfylla för att få vistas i riket. Det handlar bl a om att man ska kunna försörja sig på ett ärligt sätt, i vissa fall ha olika typer av tillstånd osv osv.

Som vi alla vet sitter det politiker i riksdagen. Det handlar om kollegor till många av de politiker som i dag låter sina upprörda stämmor ljuda.

Så länge lagen säger som den gör så gör också polisen rätt när de kontrollerar identiteten på plankare i t-banan eller på vem som helst annars som också begår en kriminell handling!

1 kommentar:

  1. Jag håller med. Om jag tolkar dig rätt. Att man inte skall be om legitimering på måfå. Utan orsak. Men att man vid varje typ av förseelse skall kunna göra det. Och då blir det förstås ytterst försvårande om man vistas här illegalt. Dvs brottsligt.

    SvaraRadera