13 december 2010

Maria Sveland hatar män!

Jag har med stort intresse följt tv-serien ”Våra vänners liv” i SVT. Jag anser att mysfaktorn ofta är hög och att det är trevligt att få se killar skildras på ett sätt som sannerligen inte är vanligt i dagens mediebrus. Serien går nu mot sitt slut och jag vet att vi är många som hoppas på en fortsättning så småningom!
Det hoppas inte Maria Sveland, journalist och författare, på!
På kultursidorna i dagens DN ger hon utlopp för all sin kvasifeminism och ondgör sig över skribenter, tittare, män och kvinnor som tycker om serien!
I Marias ögon är alla vi män maktlystna, ojämnlika kräk som troligen inte har något existensberättigande. Att SVT har mage att sända något som visar en, för Maria, annan sida av mannen tycker hon är förskräckligt!
Hon tröskar på med påståenden som: ”Jag har länge undrat över mäns bristande förmåga…”, ”…mäns häpnadsväckande blindhet inför sin egen maktposition” och att det ligger på kvinnors axlar att ”formulera problemet och komma med lösningen”.
Stackars, stackars Maria som aldrig någonsin träffat en man som inte förtjänar spöstraff!
Jag påstår att vi är ett helt gäng killar/män ute i verkligheten som är jämställda, omtänksamma och hyggliga i största allmänhet. Visserligen finns det kvinnor, som Maria, som stundtals kan locka fram det allra sämsta ur oss. Men för stackars Maria tycks det vara så att ur henne lockar man det allra sämsta bara genom att uppfylla ett kriterie; Att vara man!
Kanske är det symptomatiskt att Maria är författare till boken ”Bitterfittan”!
Jag blir ofta lätt illamående när jag läser tidningarnas kultursidor. En av anledningarna heter Maria Sveland!

24 kommentarer:

 1. kom igen. Kan man inte uttrycka något annat än beundran för manliga beteendemöndter utan att bli stämplad som manshatare nu för tiden? Och så toppar du det med att skylla dina egna snedsteg på kvinnor. Vad sägs om att smaka på din egen medicin? Du skyller dina egna tillkortakommanden på kvinnor, och du spyr galla över en framstående feministisk författare; du är kvinnohatare, inget annat.

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att hålla med dig. Jag tyker inte att vi män längre ska ställa upp på vissa (en oändligt liten, men högljudd minoritet med tillgång till media) kvinnors allt starkare manshat ("Society for cutting up men" var bara början). Låt dessa Bitterfittor leva sina liv i sin påhittade sagovärld, medan vi andra (män och kvinnor tillsammans) går vidare.

  SvaraRadera
 3. Väck inte upp dessa kvinnor till verkligheten. De trivs ju i sin martyrroll.

  SvaraRadera
 4. Hahaha, snacka om att läsa en text med sina egna glasögon på. Typ heltäckta med annan text inuti än den på skärmen? Pröva att ta av dig glasögonen och läs en gång till, lite långsammare kanske? Men ditt inlägg var gulligt tyckte jag, fnissade lite med min kaffekopp. Och otroligt tacksamt för Maria att du omedelbart tog hennes poäng och bevisade den med buller och brak. Egentligen behöver inte sådana texter som hennes skrivas när det finns sådana som skriver som du. :)

  SvaraRadera
 5. Fy, fan vad jag är leds på denna könsrollsdiskussion. Ur ett könsperspektiv tycker jag det är viktigt med likhet inför lagen, rättvisa löner, politisk makt osv. Däremot hatar jag att somliga ska vara och kladda med politiska fingrar i familje- och privatliv. Ett genuspolitiskt maktkomplex som utmålar män som talibaner och potentiella våldstäktsmän och hustrumisshandlare. Det finns genusforskare som får statliga anslag för att leda detta i bevis. Och om man som man har fräckheten att protestera så är det i sig ett bevis att för att genusforskarna har rätt.

  SvaraRadera
 6. Du har naturligtvis helt rätt Jens, du satte ord på vad jag tänkte, bra skrivet! Jag tycker synd om de, lyckligtvis få, kvinnor som på något sätt blivit utsatta och har sådana tragiska åsikter. Hoppas att Maria och några av ovanstående skribenter får ett lyckligare liv framöver och en positivare livssyn, det är dom som uppenbarligen mår dåligt. Inte vi normala medmänniskor som omger oss med vettigt folk.

  /Josephine

  SvaraRadera
 7. "Men för stackars Maria tycks det vara så att ur henne lockar man det allra sämsta bara genom att uppfylla ett kriterie; Att vara man!"

  Nej, Maria vill bråka eftersom det finns orättvisor och eftersom få män vill erkänna dessa. Var skriver hon att hon hatar män?

  Har du läst Bitterfittan? Verkar inte som du vet vad titeln syftar på.

  SvaraRadera
 8. Som nagon anonym sa ovan, det ar pga sadana som du som Maria maste skriva och kan skriva artiklar som denna. Att vi man i allmanhet gar runt med skygglappar och tror att vi ar jamstallda for att vi bryr oss om kvinnorna i vara liv och pratar med dem, lagar mat, fixar och donar hemma, ar tyvarr langt i fran ratt. Det kan hogst ses som ett steg i ratt riktning, men sa lange som var grund installning inte andras och vi borjar granska oss sjalva pa det djupaste djupet, kommer jamstalldhet bara vara en fantasi och drom. Tyvarr sa ar det sa att vi i dagens samhalle maste ifragasatta oss hela tiden for vi bombarderas av sexistisk ojamstalld propaganda konstant, genom reklam, tv serier, filmer, musik, musikvideor, overallt och hela tiden. Det ar fruktansvart trottsamt men otroligt viktigt.

  Problemet ar nar man som du blir sa fruktansvart defensiv istallet for att faktiskt se att hon kan ha en poang. Att ta kritik, sarskilt konstruktiv kritik som Maria erbjuder och bara saga tack, detta ar verkligen nagot att tanka pa. Inte bli sa fornarmad och saga att hon bara troskar pa. Jag har inte last Bitterfittan an men den ar nu pa min onskelista!

  Vi man sitter i en enorm maktposition, overallt, hela tiden. Aven jag som ar relativt medveten och uppmarksam har ofta svart att komma ihag detta, men det ar nagot jag jobbar pa konstant. Jag vill gora mitt basta att vara en battre manniska och man for min fastmo, for min mamma, min syster och mina eventuella barn.

  Nar jag far konstruktiv kritik forsoker jag lyssna, ta till mig och tacka for mojligheten att utveckla mig sjalv.

  Jens, var inte sa radd.

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte författarna har haft speciellt mycket genus analys i åtanke. Det kan ju vara så att man vill göra en underhållande serie som jag tycker balanserar allvar och humor på ett vuxet sätt.Det finns ju alltid saker på att anmärka på gällande serier och filmer. Jag tycker Maria kan skriva en egen serie så får vi se hur många som vill se. Den är ju roligare att titta på än allt skrot på tv3 m.m. , diskutera genusfrågan i program som hollywood fruar istället.

  SvaraRadera
 10. Åh Ola, vad skönt det är att läsa att det finns RIKTIGA män, och inte bara bitterkukade neanderthalsfjollor!

  Och visst är det svårt att alltid tänka och göra "rätt", både för kvinnor och män. Särskilt när det finns så många som inte bara omedvetet följer mönstren utan medvetet motarbetar alla försök till riktig jämställdhet. Vi är alla bara människor och som enskild individ kan man inte ta hur mycket ansvar som helst. Visst är ens vardagliga handlingar viktiga (man kan inte som någon skrev däruppe skilja politik från privatliv på det viset), men det som verkligen är avgörande är att män som du visar att ni finns, visar att sådana som Jens inte för någon allmän talan för män och bevisar att jämställdhet inte är något slags hot mot "manligheten", snarare tvärtom!

  SvaraRadera
 11. Kära bloggbesökare!
  Jag är riktigt entusiastisk över responsen på mitt blogginlägg! Jag har valt att publicera de kommentarer som hittills kommit in. Den senaste, något om neanderthalare, talar tydligt för sig självt! Intressant med människor som blir så paranoida! Jag har aldrig hävdat att jag för någon slags allmän talan för män. Däremot har responsen, både här och annorstädes, visat att ni är många som delar mina åsikter. Förresten; Varför får jag förresten inte stå för mina åsikter när Maria tjatar om sina hela tiden? Låt debatten fortsätta! //Jens

  SvaraRadera
 12. Kom på en följdfråga under lunchen: Vad var det för fel med att vara fjolla på neanderthaltiden eller under vilken tid som helst? Tror att just den skribenten har våldsamma problem med sin egen uppfattning i jämställdhetsfrågan :-)! /Jens

  SvaraRadera
 13. Du tror inte att neanderthalspassningen var ironiskt menad? Däremot har jag svårt att spåra någon som helst ironi när antifeminister skriver om bitterfittor.

  Patetiskt.

  SvaraRadera
 14. Fjolla (från SAOL): enfaldig l. dåraktig l. narraktig l. tanklös.

  Inte fjolla som i feminin eller homosexuell man. Men det var förstås väldigt svårt att förstå.

  SvaraRadera
 15. "Varför får jag förresten inte stå för mina åsikter när Maria tjatar om sina hela tiden?"

  Jag har inte lusläst kommentarerna, men vem har sagt att du inte får stå för dina åsikter? Det vore väl värre att uttrycka åsikter man inte står för? Men du kanske menar att "få stå för mina åsikter" innebär att alla ska hålla med? Det vore ju en mycket märklig tolkning av åsikts- och yttrandefriheten i så fall... För mig innebär det i alla fall att du får uttrycka dina åsikter hur mycket som helst (och står förhoppningsvis för dem) och att alla andra i sin tur får ifrågasätta dina åsikter hur mycket som helst.

  SvaraRadera
 16. I min version, hyfsat ny, av SAOL betyder fjolla bl a feminin man.

  SvaraRadera
 17. Om det gör din värld mindre förrvirrande kan jag med glädje ändra uttrycket till "bitterkukade neanderthalsfjantar".

  SvaraRadera
 18. Antingen består den skrivande bloggvärlden mestadels av bittra misantroper med svåra verklighetsanknytningsproblem, eller också av ungdomar som har allt att skylla på sina medelmåttiga skolresultat, för sämre motiverade bloggsvar har jag sällan sett.
  Allting saknar överhuvudtaget argument, som på ett tydligt vis skulle visa att bloggsvarsförfattaren har något att tänka med, någon som helst kunskap att komma med eller eller någon annan kunskap i svenska än att rada upp invektiv efter varandra.
  Grattis ungar, Ni har verkligen lyckats i skolan...

  SvaraRadera
 19. En sak till i respons det du skrev Jens: "Däremot har responsen, både här och annorstädes, visat att ni är många som delar mina åsikter."

  Det ar pa inget satt en riktvisare i vad som ar ratt/jamstallt. Att majoriteten haller med dig forvanar mig inte alls, tyvarr. Tror till och med att majoriteten av kvinnor skulle halla med dig. I Hitlers Tyskland skulle nog de allra flesta halla med Hitler och tycka att han hade ratt(extrem fall jag vet men det visar min poang).
  De allra flesta av mina vanner skulle halla med dig om jag skulle fraga dem.
  Det ar det jag menar med att var grund installning maste andras.

  Problemet ar att det ar for oss man i dagens situation enormt bekvamt, vi ar fortfarande i forarsatet och behover egentligen inte analysera oss sjalva for da skulle kanske en ganska obekvam situation uppsta som vi kanske skulle vara tvugna att gora nagot at.
  En van till mig citerade karaktaren Morpheus i The Matrix:
  "You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it."
  Traffande och sant.

  Han fortsatte att skriva:
  Det är ju en del av mansrollen att inte att reflektera över den, över sig själv! Självreflektion är ett tecken på svaghet. Jag blir lika förvånad varje gång någon blir förvånad över detta och förutsätter att män, i egenskap av sin roll som just män, ska kunna kasta av sig sin djupt socialiserade roll bara så där...

  Det ar sa sant, men det ar just for att vi man har det jakla bekvamt!

  Har i London dar jag bor ar ojamstalldheten annu mer patagbar. I French Connections skyltfonster star det pa den manliga sidan "THE MAN ENDURES CHRISTMAS" pa den kvinnliga sidan "THE WOMAN PREPARES FOR CHRISTMAS", detta kanske inte ar chokerande for de flest men det gor mig forbannad och ledsen. Lever vi pa 40talet?

  Det ar otroligt viktigt att vi vaknar och ser hur varlden ser ut, och att aven i Sverige, som jag alltid hojer till skyarna har i England nar det galler jamstalldhet och annat, har vi langt kvar.

  Du far sjalvklart uttrycka dina asikter och jag tror/hoppas verkligen ingen tycker illa om dig for det.

  SvaraRadera
 20. Du är helt uppenbart korkad.
  Läs artikel en gång till och se om du förstår.

  SvaraRadera
 21. Tom Hedkvist, 10-gruppen17 december 2010 05:41

  Den homosexuella mannen syns mer och mer i media (snubbebögen alltså, som en hetro inte fattar är bög) då blir bögig stil norm för hur en framgångsrik man ska föra sig, det som syns i media påverkar nämligen er mediekonsumenter så. Den hetrosexuelle mannen som fattar hur man gör karriär i media antar helt enkelt bögig stil annars kan hända att ehrm... någon annan får jobbet.

  SvaraRadera
 22. Intressant inlägg av Tom Hedkvist. Skulle vara spännande att höra samma resonemang omsatt till hetero- resp homosexuella kvinnor. Men den tråden kör han nog i någon dams bloggkommentarer.

  SvaraRadera
 23. Ellinor Bjarnolf18 december 2010 02:28

  Hahahahaha...Jens Fagerlund...testa att debattera med någon i samma intelligensliga som dig själv. Mot Maria S gör du bara bort dig är jag rädd.

  SvaraRadera
 24. Intressant Ellinor.

  Har Du några egna argument i sak eller framträder Du bara som Sanningsvittne i största allmänhet?

  SvaraRadera