13 juli 2018

Stockholm är en katastrof sommaren 2018!

Tänker du dig att besöka vår vackra huvudstad under den närmaste tiden? Tänk om bums!

Är du en utländsk turist som länge sett fram emot att besöka Stockholm? Herregud, vad du kommer att ångra dig!

Vi som bor här har sedan länge givit upp hoppet!

Dagsläget i mitten av juli anno 2018:

Den s k ”getingmidjan”, järnvägen via Riddarholmen, är avstängd för upprustning hela sommaren och för den delen minst två kommande somrar. Fjärr- och regionaltåg söderut från Centralstationen? Glöm det!

I dag stängdes pendeltågsstationerna City och Odenplan av p g a rostiga rulltrappor med hela ett år på nacken! En del pendeltåg går men du hamnar i Solna om du inte passar dig.

Tågtrafiken från Stockholm mot Västerås är avstängd i sin helhet fram till 6 augusti i ottan. Här ska byggas nya spår (så att vi får fler möjligheter att ställa in trafiken?)!

Mellan Södertälje centrum och Östertälje, en sträcka som ny- och ombyggdes för bara något år sedan, är trafiken inställd fram till 20 augusti. Det påstås att sträckan måste ”renoveras!”

Roslagsbanan är inställd mellan Viggbyholm och Österskär fram till juletid.

På t-banans gröna linje råder fram till 19 augusti kaos. Två stationer ska rustas upp och resenärer mot Skarpnäck tvingas till två tåg- och plattformsbyten på sin väg från city. Ja, det sista är en sanning med modifikation. Från och med måndag 16 juli och i två veckor framåt byts kaoset ut mot kalabalik. Då stängs gröna linjen helt av mellan Slussen och T-centralen. De stackars Skarpnäcksborna får då byta tåg TRE oacceptabla gånger under resan till och från stan.

Det brukar heta att ”vi genomför nödvändiga arbeten när dessa drabbar så få som möjligt.”
Sanningen är att arbetena just nu påverkar precis alla, både vi som bor här och de som vill besöka vår stad!

När jag i morse läste om de rostiga rulltrapporna vid pendeltågsstationerna i stan så tänkte jag först att ”ja, ja, det hade ju ingen kunnat förutspå – det är ju liksom force majeur.” Jag har nu ändrat denna totalt felaktiga uppfattning till den mer sannolika ”men det är ju själva fan att detta inte upptäcktes innan all annan trafik stängdes av – det känns ju helt utstuderat!”

Huvuden måste rulla! Politiker, chefer på olika nivåer som har med trafik att göra, rulltrappskonstruktörer och inköpare borde tvingas bort från sina positioner pronto!
Rulltrapporna torde vara inköpta efter devisen ”billigt men inte hållbart…..men som sagt billigt.”

I övrigt är det helt galet att någon samordning mellan olika trafikslag inte tycks göras när det skall renoveras. ”Vi stänger av men vi kollar inte med andra hur de tänker göra” kan aldrig tillåtas vara en framkomlig, eller ens möjlig, väg.

När det gäller besökande turister i vår vackra stad lider jag något otroligt med dem. 

Till Frihamnen i Stockholm kom i morse tre gigantiska kryssningsfartyg med närmare 10 000 besökare. De allra flesta av dessa har förbokade rundturer men en stor andel förväntade sig en enklare variant med lokaltrafiken. Vid busshållplatsen i Frihamnen stod runt 10-tiden i morse runt 400 olikspråkande som undrade om det fanns någon annanstans att köpa biljetter än från den absolut ensammaste biljettautomat som en storstad någonsin skådat! 

Det är så, ursäkta ordvalet, jävla dåligt så det helt enkelt inte är sant! En stor del av besökarna vände åter till sina fartyg utan att få se stadshuset, Gamla Stan, Junibacken eller vad de nu hade sett fram emot!

Jag tänkte i mitt stilla sinne; Ni gör rätt som går tillbaka till fartygen. Jag hoppas att ni kommer tillbaka till vår stad i en utopisk framtid där trafiken fungerar tillfredsställande, där det går att köpa biljetter på ett enkelt vis och där alla bussar har luftkonditionering.

Tålamodet har sedan länge runnit ut!

Den här stan är en miserabel sommarkatastrof. Vi skriver 2018 och det känns som stenåldern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar