21 juli 2018

Dan Eliasson har aldrig släckt en brand - tvärtom!


Sverige genomlider i dessa dagar en brandkatastrof av sällan skådat slag. EU-hjälp strömmar till i den mån hjälpen alls efterfrågas av ansvarig myndighet MSB.

Generaldirektör Dan Eliasson är en man som yrkesmässigt tycks ha flera liv än den segaste katt.

Under gårdagen uttalade han sig i media och konstaterade kort att ”de största bränderna kommer inte att gå att släcka.”

Eliasson har en lång yrkeskarriär bakom sig där han, enligt mitt sätt att se på saken, aldrig någonsin har lyckats släcka en brand. Han har stundtals gjort brandkårsutryckningar men när det väl kommer till bekämpande av brandhärdar så verkar det nästan som om karln per automatik alltid lyckas hälla fotogen på desamma!

Som GD för Försäkringskassan kritiserades han för ett ledarskap präglat av detaljstyrning och övervakning.

När han sedan blev Rikspolischef blev han det för att ansvara för den största reformeringen av svenskt polisväsende någonsin. Han skulle se till att övergången till en nationell polis, från otaliga länspolismyndigheter, blev en succé. Hur det gick vet de flesta!

Att till media säga att de rasande skogsbränderna inte går att släcka är att göra det alltför bekvämt för sig.

Hade de varit om fyra månader och bränderna då fortsatt att ödelägga vårt vackra land så hade jag förstått han uttalande.

I går, i dag och de närmaste veckorna hade det varit klädsamt om han i stället hade haft en smula större ambitioner än att säga att detta går inte! Dan Eliasson borde be om all tillgänglig hjälp som finns i världen, även från NATO, och han borde peppa styrkorna som den härförare han tror sig vara men det blir bara ett ”det går inte!”

Finns det någon myndighet som snart behöver en ny chef? Gud bevare de anställda där i så fall! Risken är stor att det blir en med stor vana att kliva ur aska och rakt in i nya eldsvådor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar