1 april 2018

TT håller på att tappa seriositeten!


Jag tänker att TT, Tidningarnas Telegrambyrå, är den mest korrekta och seriösa källan till nyheter för oss i Sverige. Eller åtminstone tänkte jag så!

Som självpåtagen språkpolis och nyhetsnörd påstår jag att när s.k. ”fake news” står som spön i backen måste landets, åtminstone hittills, främsta nyhetsbyrå bära fanan mer än högt. Samma fana hänger alltmer på trekvart och frågan som måste ställas är om TT verkligen är den nyhetsbyrå som de flesta landsortstidningar i riket borde hämta sina nyheter från, något som de gör i dag.

I fredags publicerade TT ett telegram som inleddes med frågan: ”Bor du i Fucking? La Vagina?” Ett telegram som handlade om att folk i hålor med ekivoka namn erbjuds gratis porr. ”Hö-hö-hö” liksom. Grabbflabbigt och högst troligen beroende på att nyhetsredaktörerna på TT denna dag kanske fått en påsksnaps för mycket innanför murvelskjortorna innan de skred till tangentborden.

På påsksöndagen fortsätter det. TT meddelar att Trump önskar ”Skippa Dacaöverenskommelsen.” Skippa? Allvarligt?

Håller TT helt på att tappa språkkänslan och nyhetsvärderandet?

DN ska ha all heder på söndagen då de genast omformulerar TT:s skippande-rubrik till: ”Daca-programmet måste avslutas.”

Oavsett vad man anser om nyhetsjournalistik, vad media berättar och inte berättar, så tycker jag att det som till sist publiceras måste ha en viss tyngd och, framförallt, framföras på trovärdig språklig nivå.

Kaj Karlholm, Mr TT; Kom tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar