15 april 2018

ESC 2018 - mina åsikter om låtarna

Med mindre än en månad kvar så börjar denne schlagernörd få förhöjd puls. Jag lyssnar på bidragen och jag tycker till om dem, precis som jag brukar!

Hur det kommer att sluta i år har jag just nu svårt att få grepp om. Jag har några favoriter, Sverige är inte en av dessa, men hur kommer folken att rösta?

Hur som helst; Här kommer, högst sedvanligt, mina inte alltför ödmjuka synpunkter.

Semifinal 1, 8 maj

Azerbajdzjan
Årets tävling börjar med begåvade Aisel som sjunger en dansvänlig popdänga. Det är så lite Azerbajdzjan som det brukar vara med landets bidrag och det är så absolut urtrist om jag får bestämma. Årets ESC börjar med en stor gäspning och med förhoppningar om att det bara kan bli bättre.

Island
En nästan lika insnöad schlagernörd som jag brukar hålla med mig om att bidrag från Island är värda goda betyg. Jag har förstått att hon och jag i år skiljer oss åt. Hon dissar, jag hissar fortsatt! Söt gosse, troligen skitnervös men med stor röst sjunger skiten ur mig. Så utstuderat trist att islänningarna envisas med att inte sjunga på sitt eget vackra språk. Den isländska versionen är ännu bättre. Snart kommer ett ESC att gå i Reykjavik. Då vill jag vara på plats! Det sker kanske inte nästa år men långt borta är det inte!

Albanien
Ursnygg rockig ballad som bygger upp från lugnt till explosion. Herregud vilken pipa sångaren har. Suggestiv trumrytm som gör att låten marscherar på ända fram i kaklet. Mycket, mycket bra!

Belgien
Belgien har skickat en del udda bidrag under senare år. Ofta med stor framgång men nu börjar i alla fall jag ledsna. Sennek står i en tömd poolanläggning och sjunger att det bara är en fråga om tid. Troligen till att Belgien slås ut i semin, något som kan ske redan i år.

Tjeckien
Ba-ba-balooba! Här kommer en grabb som kommer få tonårstjejer, och en och annan schlagerfjolla, över hela världen att jubla! Låten är catchy med sin trumpet och sitt rappiga sväng och Tjeckien lär segla till final ganska enkelt. Jag själv tycker detta är ganska enahanda tjatigt och tröttnar ganska snabbt.

Litauen
Med en röst som en elvaåring, i alla fall i inledningen, försöker Litauens sångerska berätta om hur det blir att bli gammal. Det händer absolut ingenting i låten och nu är det därför dags för kisspaus och påfyllning av glasen. Årets sömnpiller gör ingen människa glad.

Israel
Det här är riktigt kul och en av mina absoluta favoriter detta år. Hon är inte särskilt vacker, troligen svårt homosexuell och gör en spin-off på hela Metoo-ståhejet genom att förklara att hon minsann inte är någons leksak. Frågan är om hon klarar av att på en livescen göra alla de ljud hon gör? Lyckas Netta kommer hon garanterat att vara med i matchen om slutsegern. De ortodoxa delarna av Israels befolkning torde vallfärda till klagomuren. Jag dansar!

Belarus (Vitryssland)
Alexander Rybak, Norge, härstammar ju från Belarus. Landet skickar i år Rybaks okände halvbror, i alla fall om jag baserar detta påstående på hår, läppar och ögon i videon. Oroväckande bra låt, jag unnar inte diktaturen en framgång i tävlingen. Versen halvtrist och refrängen har vi hört förut, själv hör jag Alcazars ”Alcastar” i melodin i refrängen. Hyfsad engelska från en begåvad sångare. Hoppas att detta inte räcker.

Estland
Ingen Eurovision utan åtminstone en operasångare eller operasångerska. Elina från Estland axlar manteln (läs tyllklänningen) detta år och brister ut på italienska!?! Malena Ernman gjorde operainsatsen med den äran men till Tallinn kommer inte tävlingen att resa 2019. Gapigt, inte särskilt melodiöst eller ens musikaliskt. Det här hör inte hemma i ESC. Frågan är om det hör hemma någonstans alls?

Bulgarien
Mörkt, dystert lunkande i säckig takt. Skulle inte förvåna mig om sångarna sitter på scenen och bara ser ”svåra” ut. Blir deprimerad av detta och plockar fram mina ”nu slutar jag snart att titta på den här dyngan”-tankar.

F.Y.R. Makedonien
Allvarligt talat: Reggaetakter från Makedonien? Men vänta nu, helt plötsligt blir det typ fyra andra tempon i låten. Det är spretigt och det här går liksom inte att få någon jävla ordning på. Hon sjunger på bra engelska och har bra röst. Synd att hon inte har en låt utan fem att framföra under tre minuter.

Kroatien
Så lite Balkan det bara går förutom att det nu är dags för sång på usel engelska. Jag har svårt att begripa vad Kroatien tycker att jag ska uppskatta med denna låt med pratig vers, konstig takt, märklig text och att sångerskan blir ”tokig.” Men det kanske är det sistnämnda som är syftet; Att vi ska bli galna! Dock blir det inte av glädje.

Österrike
En av årets bästa låtar! Det här är så otroligt begåvat och proffsigt så att en pallplats borde vara given. Möjligtvis kan det räcka hela vägen fram. Cesár sjunger fantastiskt och jag stornjuter!

Grekland
Då det alltmer sällan är nationell touch på bidragen i denna tävling så vaknar jag till liv av Grekland, som deltar med ett stycke som inte går att missta på ursprunget. Yianna har en fin röst och jag fastnar för trummor, rytm och flöjt.

Finland
Temat i många videor i år är mörker och krigsmålning. Så även i Finlands. Men nu får vi i alla fall dansa en stund även om det blir i sällskap med monster. Lär bli en av de bättre placeringarna för våra grannar i öster. Saara har en pipa som räcker långt.

Armenien
Det påstås av somliga att det här är en vinnare, något jag inte begriper eftersom jag håller på att somna av denna intetsägande ballad. Sångaren må vara begåvad och låten kanske är välskriven men i kamp mot 42 andra låtar tror jag att det blir tufft.

Schweiz
På vadslagningssidor kämpar Schweiz om årets sistaplats. Jag begriper inte mig på Schweiz som sedan Celin Dion vann har skickat det ena märkliga bidraget efter det andra. Det är liksom övertydligt att här ska minsann inte vinnas någon Eurovision. I låten skriks det om att kasta stenar. Synd att Schweiz slänger dem på sig själva. Ett riktigt gapigt och förfärligt bottennapp!

Irland
I religiösa kretsar, bland barnadödande nunnor och abortmotståndare lär korsfararverserna ha plockats fram i år. Låten sjungs av en kille till en kille och handlar om drömmarna att få vara ”together.” I Ryssland protesteras det över att videon måste visas i inför-program. Jag säger bara; Heja Irland, det finns hopp även för er! Bra pop-ballad med bra sångare. Videon är romantisk och ger fjärilar i magen. Hoppas att det går att omsätta på ett bra sätt på en livescen.

Cypern
Har svårt att definiera vad detta egentligen är med sin blandning av urtrist inledning, sedan sväng med folkmusikinstrument och ett stick då jag somnar? Det är nog meningen att bidraget ska locka så många som möjligt, det är ju liksom grundidén för tävlingen, men jag blir bara förvirrad och tänker att den här låten nog kommer att avskräcka potentiella röstbenägna Cypern-lovers.

Semifinal 2, 10 maj

Norge
I Norge är euforin stor och många tror på en ny seger för Alexander Rybak. Jag är inte så säker på det direkt. Möjligtvis om jag slapp se honom. När andra ser något vackert så ser jag, speciellt om han ler rakt in i kameran, en karaktär som hör hemma i ”Gökboet”. Låten är så äckligt klämkäck och förutsägbar och jag hoppas verkligen att de som tänker rösta genomskådar det genanta publikfrieriet. Brr!

Rumänien
Det spelar ingen roll att Rumänien för en gångs skull har en sångerska som kan sjunga på hyfsad engelska. Det här är bara skramligt bortom begriplighet när refrängen kommer. Versen passar inte alls ihop med resten och det blir bara gapigt och superointressant.

Serbien
Flöjt och Balkantongångar ännu en gång från Serbien. Så skönt! Här är det dock så att två ivriga sångerskor försöker ta över det hela från den häftige manlige sångaren. Brudarna ägnar sig dessutom stundtals åt ren röstakrobatik, något som kan visa sig bli skämskuddedags när det väl gäller i Lissabon. Inte lika bra som Serbien har varit tidigare. En medelmåttig Balkan-pop som inte når mig fullt ut!

San Marino
Versen intetsägande och refrängen ”We are the heroes” som Mums-Mums gör så mycket bättre. Jessika, som sjunger för San Marino, är en stor mun med felställda tänder. Hennes urringning torde vara det som fick henne att vinna den nationella uttagningen för artistisk utstrålning fattas. Kan lilleputtlandet inte bara ge upp en gång för alla?

Danmark
18 år efter att Roger Pontare sjöng ”När vindarna viskar mitt namn” så kommer Danmark med liknande koncept. Det är vikingastuk med ett ganska vidrigt stöveltramp som får mig att tänka otäcka tankar. Danmark har en förmåga att dissa bättre alternativ i sin egen uttagning, så även i år. Det här känns verkligen som något som tillhör en förgången tid, långt innan ESC ens var påtänkt.

Ryssland
Hon fick inte vara med ifjol men nu är Putins pojkar inte de som ger upp så lätt så här kommer hon i ett nytt försök. Min första tanke: Vad i helvete har hon fyllt läpparna med? Något nervgift är det garanterat för hon kan inte artikulera alls och texten är helt omöjlig att tillgodogöra sig. Det här är beklämmande dåligt och högst troligt kommer ryssarna, efter att de inte tagit sig till final, att skylla på västmakterna, för i Ryssland har man ju alltid rätt, eller? Kanske skulle låten behövt dopas. Märkligt att så inte skett med tanke på landets begåvning i detta ämne!

Moldavien
Moldavien släpper inte ett vinnande koncept. Här är bleckblåset, tempot, baktakten och etnostuket tillbaka igen. Det kommer att bli party på scenen och det är upplyftande. Härligt att få klappa händer, skaka rumpa och garva en stund! Jag tror att det här blir livsfarligt eftersom låten kommer att dra röster från de flesta håll, något som brukar räcka långt.

Nederländerna
Landet har halkat in på country-stuket de senaste åren och de tycks ha fastnat. Därmed inte sagt att det är av ondo. Det har gått hyfsat tidigare och det kommer att gå finfint även i år. Denna gång med skitigare och ruffigare countryrock. Eftersom jag är en country sucker så får detta bidrag självklart höga betyg. I like – big time!

Australien
Ännu ett superbegåvat bidrag från landet down under. Vilken superskön röst Jessica har och vilken lust att dansa jag får. Det kan tyckas konstigt att Australien får fortsätta att delta i ESC men eftersom landet levererar den ena sommarplågan efter den andra så är det ursäktat. Kan inte Europa bättre så måste aussies få vara med och rädda tillställningen! Superbra!

Georgien
Georgien skickar en grupp som påstår sig vara etno-jazz. Jag fastnar ögonaböj. Vilken märkligt annorlunda röst ledsångaren har! Härliga klanger och rytmerna fantastiska. Dock handlar det här om stämsång i den högre skolan. I en färdigmixad version låter det absolut fantastiskt men på Eurovisionscenen brukar sådana här avancerade arrangemang falla platt p.g.a. falsksång och att gruppens samtliga medlemmar tror sig vara Guds gåva till tittarna. Jag hoppas att mina onda aningar kommer på skam för detta kan jag lyssna på, om och om igen!

Polen
Så alldeles utomordentligt icke-polskt. Svenske Lukas Meijer sjunger. Modern danslåt som säkert kommer att liras på många klubbar i sommar. Jag tröttnar dock redan vid andra genomlyssningen eftersom det rent melodiskt inte händer något. Det är dunka-dunka och tonerna som varieras är typ tre till antalet. Final blir det dock och troligen en hög placering där.

Malta
Efter att i oändligt många år ha skickat rena turistvideos utspelar sig året maltesiska bidrag i en dystopisk zombievärld. Hur det ska komma att te sig på scen vete tusan. Christabell ber i låten om ett ”mirakel”, något som hon kan behöva för att inte göra sina schlagerälskande landsmän besvikna. Det här är för tungt och jobbigt i en tävling som ska vara glitter och glamour!

Ungern
Ett par textrader lyder ungefär: ”Livet har tröttnat i mina vener. Jag vet att du håller fast mig men snälla, låt mig gå.” Metal och post-hardcorebandet AWS har troligen tröttnat på Órban och hans partikamrater men känner sig tvingade att hålla med det alltmer bisarra styret. Nu är inte metal min tekopp men jag förstår att detta kommer att gå hem bland de som gillar skramlet. Har svårt att uttala mig om låten p.g.a. mitt bristande intresse för musikstilen.

Lettland
Ett tänkbart filmtema till en film typ Bond. Det här är bra och Laura gör jobbet! Men som bidrag till ESC? Nja!

Sverige
Jag har svårt för Benjamin, tycker rösten är för mesig, men inser att det kommer att gå riktigt bra i Lissabon. Dock tycker jag att videon på intet sätt lever upp till det scenframträdanden han gjorde i Mello. Kanske är det för mycket Justin Bieber över den här låten? Blir han femma i finalen så får han vara mer än nöjd med det. (Undrar hur SVT i så fall ska kunna locka tillbaka Petra Mede till kanalen? Hon är fortsatt stor programledarfavorit bland Europas schlagernördar!)

Montenegro
Balkantongångar! Äntligen! Dramatiskt och ofattbart vackert. Ståpäls! Härlig ballad som bygger upp till enormt pampiga sluttakter. Borde rendera en plats mycket högt upp i resultatlistan efter finalen.

Slovenien
Sorry Slovenien, jag brukar vara er beskyddare i ESC-sammanhang men i år får ni försöka klara er utan mig. I något som börjar som VM i gruppgymnastik och följs av omusikaliskt dravel kan sångerskan troligen komma att slå världsrekord i falsksång när det väl gäller. För den här låten gillar inte ens hon själv.

Ukraina
Melovin sjunger om att ta oss med under stegen. Usel engelska och nonsens pop till ingen nytta alls. Jag längtar bara till att låten ska ta slut och jag slipper det som framstår som migrän och tinnitus i kombination.

Final, 12 maj

Redan klara:

Portugal
Portugal vill absolut, under inga som helst omständigheter, vinna en gång till. Enough is enough liksom! Det här är finalens stora sömnpiller och det är dags att korka upp en ny vinflaska samt fylla på chipsskålen. Tre minuter fyllda med svårmod om en trädgård. Visset var ordet!

Storbritannien
Inte lika hopplöst uselt som de senaste årens brittiska bidrag. Jag får en smula Annie Lennox-feeling när jag hör SuRies röst. Det här lyssnar jag gärna på igen och jag inser plötsligt att årets final, går alla låtar jag tycker om vidare, kan bli den bästa på många år. Jag stampar takten till stormen.

Frankrike
Nej, jag kan fortfarande inte franska men när sångerskan trummar in titeln ”Mercy” är jag helt med på noterna. Den här låten behövde åtminstone jag ett antal lyssningar av för att den skulle fastna. Det är kanske det som är Frankrikes förbannelse som finalklara redan från början; Folk hinner aldrig vänja sig vid det som är vackert, välproducerat och framfört av en begåvad artist. Det blir därför inte topp tre för fransoserna i år heller även om låten mycket väl skulle kunna vara värd det.

Spanien
Årets underbett gånger två. Trots goda kunskaper i spanska har jag otroligt svårt att höra vad de sjunger. Kanske beror det på att denna kärleksballad är så utstuderat trist så att siestan inte känns långt borta. Så bortkastat Spanien, så onödigt!

Tyskland
Trots att detta är Tysklands bästa bidrag på många år så är den chanslös. Vi har hört låten hundratals gånger tidigare och själva uppbyggnaden av låten är så urtrist vanlig. I samma ögonblick som låten är slut har jag glömt den och hoppas att aldrig bli påmind om densamma.

Italien
Med en taktfast hymn mot terrorism och krig ger sig Italien in i den riktiga hetluften och vill visa att en final i Rom nästa år inte alls kan borträknas. Det här är riktigt, riktigt bra. Välproducerat mästerverk som kommer att ljuda sommaren igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar