30 april 2018

Spritpåsen borde kunna hämtas vid hemkomst!


Den som reser in i Sverige efter att ha besökt ett annat EU-land får helt lagligt föra in 10 liter skattad sprit.

På många flygplatser i Europa ges möjlighet att inhandla alkoholen, till en betydligt lägre summa än vad vi ”storebrorsbeskyddade” får betala på Systembolaget. Jag påstår att vi är många som utnyttjar möjligheten utan att för den saken skull påstå att vi därmed är svårt alkoholiserade.

Precis som den som tidigare köpt lampskärmar, tofflor och annat från Kina, men som nu slutat göra det p.g.a. höga avgifter från Postnord, så ser vi chansen att göra ett kap på varor som vi ändå hade tänkt köpa.

Rent miljömässigt är det ju dock rent befängt att tungt gods fraktas fram och tillbaka till ökande miljöpåverkan. Värst är kanske exemplet med de påsar vi köper på charterresan, som packas i Skandinavien, flygs till resmålet Långtbortistan och sedan ligger och väntar på oss i flygstolen när det blivit dags att avrunda solsemestern.

Vad dessa tunga varukassar gör med vårt klimat är ganska lätt att begripa.

Samtidigt tror jag inte att någon är beredd att sluta handla av just den orsaken. Det är som de kinesiska plagiaten för inga pengar alls – en god affär är alltid en god affär.

Därför är det obegripligt att vi inte kan få beställa varorna i förväg och sedan hämta ut dem vid hemkomst utan att de tagit ett extra varv halvvägs runt jordklotet.

På flera flygplatser i Europa är det numera möjligt att göra inköp vid ankomsten till landet.

På t.ex. Charleroi's flygplats, belägen några mil söder om Bryssel och dit Ryanair flyger från Skavsta, är det fullt möjligt att förhandsbeställa sina varor och sedan hämta ut dessa vid ankomst. 

Alkoholen, som kanske ska lämnas som present till en blivande värd/värdinna, chokladen som är tänkt som present till barn i familjen du ska besöka och mycket annat kan fixas på distans och varorna behöver inte fraktas ombord på ett flygplan med ökade utsläpp som följd.

Varför i hela fridens namn ges inte vi svenskar den möjligheten på svenska flygplatser?

Att ”storebror” anser sig vara mer lämpad än vi själva att bedöma risken för att vi hänfaller åt delirium av sprit är viktigare än att vi skyddar klimatet! Det är inget annat än en delirium-framkallande paradox modell större!

Varför det är viktigare att skydda ett fåtal individer i riskzonen från att bli alkoholister är i Sverige viktigare än att försöka rädda jordens klimat. Det är fullständigt obegripligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar