23 mars 2018

SVT skrotar vårsångerna?


Vilken väg det traditionsfyllda Valborgsmässofirandet ska ta när det gäller SVT i år är sedan några timmar skrivet i stjärnorna.

I en TT-intervju säger Eva Beckman att det i alla fall inte blir någon konsert med Lunds studentsångare detta år men vad vi får i stället vill hon inte avslöja. ”Vi är måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner”, säger hon till TT.

Jag sörjer inte Lundasången och om detta bloggade jag ifjol. Förra året var min stora favorit med vårsång OD:s konsert från Carolina Redivivas trappa som SR P4 Uppland sände, men bara på webben.

Att våga hoppas på att Eva Beckman tänker sig denna konsert är svårt att tro, men hoppas kan man ju alltid.

Extra svårt blir det när jag hittar en intervju från 2010 med Eva. I tidningen Fokus säger hon att hon aldrig går på konserter. För att vara ansvarig för kulturen på SVT tycker jag att detta är en märklig hållning.

I Nöjesguiden, ett år senare, får hon frågan vem som är mer kultur i Sverige än hon själv och hon svarar: ”Det kan väl inte finnas någon.”

Nu blir det en tids nervös väntan på att få veta om vi får fira in den efterlängtade, och hett efterlysta, våren i månadsskiftet april/maj.

När en representant för SVT säger sig vilja skildra ”olika” så kan det med all icke alls önskvärd tydlighet innebära att vi i stället får ett extra ”Babel” på Valborgsmässoafton där Göran Greider får bre ut sig om de ”fascistoida kulturtraditionerna” som han säkert anser råder i landet. Samtidigt ges han tillfälle att förklara varför 1 maj ska vara kvar som demonstrationsdag!?!

Därefter meddelas vi att midsommaren kommer att gå obemärkt förbi i SVT samt att julfirandet är inställt.

Eva Beckmans planer inför Valborg kan vända upp och ned på traditionerna. Eller så har hon redan insett att OD är så otroligt mycket bättre än sångarna under magnolierna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar