6 mars 2018

Kjerstin Dellert var ingen "sångare!"


Vem, i hela världen, skulle komma på tanken att kalla Helen Sjöholm, Carola, Lotta Engberg, Frida och Agnetha eller Malena Ernman för ”sångare?”

I samband med beskedet om Kjerstin Dellerts död föll både TT och DN ned i det obestämbara könsdjupet där man inte längre är man och kvinna inte längre är kvinna.

Båda nyhetsredaktionerna påstod att ”operasångaren Kjerstin Dellert” gått ur tiden!?!

Vad hände med ”operasångerskan?” Eller genomgick Dellert på ålderns höst en könsbytesoperation och varför har vi i så fall inte fått läsa spaltmeter om detta?

Även om det burit emot är vi många som tvingats hacka i oss att en sjuksköterska kallas sjuksköterska oavsett vilken könstillhörighet personen har. Likadant är det med en del andra yrkesbenämningar.

Om nu ”operasångaren” Dellert har blivit en vedertagen praxis så måste det, i konsekvensens namn, innebära att det inte längre finns några sångerskor i världen.

Planetens samlade metoo-aktivister har därmed ett antal nya upprop att signera. Möjligtvis vill hen-sägare ställa krav på könsneutral titulatur och då får vi ett helvete med att försöka beskriva vad, vem och varför som avses i både text och tal.

Jag anser att både TT och DN gjorde ett grovt övertramp i går. Det blev dessutom liksom ett slags hån mot en av landets ”prima primadonnor.”

Kjerstin må ha gjort manhaftiga roller och stundtals haft ett okvinnligt sätt men ”sångare” var hon sannerligen inte!

Kjerstin, som nog både skrämde slag på och blev hjältinna på kuppen för fler än mig när hon sjöng ”O min Carl Gustaf” för Kungen och vår blivande Drottning 1976, var sångerska, operasångerska och ingenting annat!

Det får finnas gränser för vad som är okej, även i ett könsligt totalförvirrat Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar