30 december 2017

Jordnötsfritt flyg orimligt krav!

Läser på UNT och Aftonbladet om familjen Thynell-Forsman som vägras kliva ombord på Thai Airways för att resa på en efterlängtad solsemester. Anledningen är mamma Idas jordnötsallergi, som är av sådan svår art att hon kan få en attack bara av att jordnötspartiklar förekommer i luften.

Flygbolaget säger sig inte kunna garantera Idas hälsa. Flygbolaget gör rätt tycker jag! För hur skulle de kunna garantera att ingen annan av de kanske 400 passagerarna ombord öppnar en påse med jordnötsinnehåll, som kanske legat i handbagaget, under den 11 timmar långa flygresan?

En googling ger vid handen att 0,4 % av jordens befolkning lider av jordnötsallergi. Är det rimligt att 99,6 % av samma planets befolkning ska krävas på absolut lydnad? Nej, naturligtvis inte.

SVT Nyheter skrev på annandagen om jordnötsallergi. I en intervju säger Caroline Nilsson, barnläkare och expert på jordnötsallergi: ”Det finns inga vetenskapliga bevis för att någon dött av att befinna sig nära jordnötter.”

Jag begriper att den som är drabbad av denna typ av allergi, eller egentligen vilken allergi som helst, har att göra val i livet. Allt är inte för alla jämnt och ständigt!

Skulle mänskligheten ständigt behöva visa hänsyn för de 0,4 % som lider av någon slags överkänslighet så skulle verkligheten te sig allt annat än njutbar.

Jag begriper att en jordnötsallergiker kan drabbas av livshotande tillstånd som anafylaxi.

Samtidigt begriper jag att ett flygbolag inte kan hållas ansvarigt om plötsligt jordnötsstoff sprids i kabinen.

Det är därför märkligt att familjen Thynell-Forsman nu glatt meddelar att det blir en resa till Fuerteventura i stället. Uppenbarligen med ett flygbolag som är beredda att ta följderna om ett allergianfall blir följden, kanske med nödlandning som resultat!

Flygbolagsanställda kan vädja till passagerarna att avstå från både ditten och datten under en flygning. Men deras arbetsgivare kan aldrig hållas ansvariga! Thai Airways gör helt rätt i detta fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar