13 december 2017

Lucia i kyrkan - underbart och oacceptabelt!

Som f.d. elev i Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasium är det en mer än inrutad tradition att besöka någon av huvudstadens kyrkor på Luciamorgonen för att lyssna till dagens skönsångare. För mig själv är det 37 år sedan jag begick mitt senaste Luciaframträdande. Det var en stund av allvar då vi alla som deltog insåg att ”this is it!”

I morse besökte jag St Jacobs kyrka vid Kungsträdgården. Konserten skulle börja 07.30 och jag var på plats 45 minuter i förväg för att köa i den kyliga, och arla, morgontimman.

Jag och mitt sällskap fick kanske platserna 80 och 81 i kön för många är vi som är kallade när det vankas Lucia med vår gamla skola. Dessutom är det ju alltid många föräldrar och andra släktingar till dagens sångare som vill tindra ikapp med sina telningar.

På dagis brukar det heta att småbarnsföräldrar kan få något hatiskt i sinnet om inte just deras lilla telning får precis all uppmärksamhet.

Vid konserter där snart vuxna musikelever uppträder är det inte så värst mycket bättre.

Publik vid Luciamorgnar där Adolf Fredrik och Musikgymnasiet framträder har bland publiken människor som får galna dagisföräldrar att framstå som fromma och fina!

Trots att jag och sällskapet ställde oss i kön som ca nummer 80 så var vi på plats 120 innan dörrarna till kyrkan öppnades.

Släktingar och gamla klasskamrater, som inte orkat stiga upp i tid, letade bekanta i kön och när sådana återfanns så var det, för de som var inblandade, liksom helt okej att de fick kliva in i kön. Helt ofattbart, obegripligt och fullständigt oacceptabelt.

När kö-inträngarna kommer in i kyrkan har de dessutom mage att breda ut jackor, halsdukar och väskor och envist påstå att platserna är reserverade för de som kommer ännu senare.

Här finns en hel del att göra för arrangörerna. Den kvinnliga prästen i kyrkan försökte, förgäves, be åhörarna att tränga ihop sig och erbjuda sittplatser till de som saknade en sådan. Denna vädjan fick motsatt effekt eftersom de patetiska kö-inträngarna då bara bredde ut sig ännu mer.

Sälj biljetter, numererade sådana, så kan ju de som inte vaknat i tid och köpt biljetter se sig tokblåsta på en av jultidens högtidsstunder.

Själva Lucia-konserten var som alltid fantastisk och tårarna trillade ned för denne bloggares kinder. Vissa av tårarna var dock baserade på ren upprördhet mot de som inte har vett att bete sig som vuxna människor!

Adolf Fredrik och Musikgymnasiet har en läxa att lära ut till elevernas släktingar och till många av de forna eleverna!

F ö borde dessa musikskolornas Lucia-firande få återvända till Globen där alla som vill har möjlighet att uppleva det fantastiska. I dag drogs ”snöret” när kyrkan var full och många blev blåsta på det som borde få vara en mänsklig rättighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar