21 augusti 2011

Juholt och den obalanserade budgeten

Håkan Juholt har hållit sitt sommartal! För tredje gången under sommaren, i ekots lördagsintervju, i Almedalen och nu i Västertorp, har han utlovat satsningar in absurdum utan att med ett enda ord berätta hur det ska finansieras.

Tvärtom säger han: ”Verkligt ansvar är mer än att agera kamrer och balansera en budget.”

Han börjar troligen komma till insikt om att alla de löften som slunkit ur honom kommer att kosta skjortor. Fler än han har i sin garderob! Och med den insikten kommer klarsynen att en balanserad budget är att bortse ifrån under en eventuell mandatperiod under hans ledning. På gammalt, tragiskt, sossemanér är han redo att ännu en gång skuldsätta landet och ser inte problematiken med att låna mer pengar när kassakistan är tom.

Ännu en gång hänskjuter han frågan om finansieringen till partiets höstbudget.

Till och med luttrade sossar borde nu börja dra öronen åt sig. Med en partiledare som fortsätter att lova allt till alla kan det bli minst sagt bekymmersamt att lägga fram en budget i balans.

T-banor, bostäder, en sossefierad skola där alla ska stöpas i samma form och hans ord om att parkleken i Västertorp är ”ett öppet demokratiskt samhälle” ringer i mina öron. Måhända är det förskollärare han skulle ha blivit. Då hade han fått råda över sin parkleksdemokrati och låtit cheferna balansera den budget som han själv inte anser vara viktig!

4 kommentarer:

 1. Jens, vad har Juholt lovat som du kallar miljardregn? Du har ingenting, eller hur? Bara enkel och inkompetent moderatretorik!!

  SvaraRadera
 2. Hmm, har inte använt ordet "miljardregn" vad jag vet. Kanske blandar du ihop mig med någon annan.
  Men...när Juholt pratar om utbyggd t-bana till Nacka, Barkarby och Täby så handlar det om ett önskat miljardregn. Detta samtidigt som sossarna i landstinget är emot taxehöjningar i kollektivtrafiken. Så du har en poäng!

  SvaraRadera
 3. "På gammalt, tragiskt, sossemanér är han redo att ännu en gång skuldsätta landet och ser inte problematiken med att låna mer pengar när kassakistan är tom." Intressant historiebeskrivning det där...kan du utveckla? Senast det begav sig så var det iaf en sosseregering som städade upp efter en borgerlig regering...

  SvaraRadera
 4. Att, surfande på en räkmacka, styra under högkonjunkturer är lätt i jämförelse med att hålla i plånboken under recession. Vänster(van)styren som Grekland, Spanien och England har lett till att dessa länder nu står inför stora svårigheter.
  Det krävs statsmannatakter för att manövrera ett land genom besparingstider. Juholt hade möjlighet att visa sig beredd till ansvarstagande. Han tog inte chansen!

  SvaraRadera