20 augusti 2011

Flörtar, med och utan innehåll, samt en intro(v)ert!

Veckoslutet har, så här långt, bjudit på ett antal politiska flörtar. En med visst innehåll, en med absolut blanka kort och så en som är helt introvert!

På DN Debatt erbjuder Miljöpartiets nya språkrör tänkbara ämnen att samarbeta med regeringen om. En försiktig öppning från det nya ledarskapet som förhoppningsvis bottnar i en nyvunnen klarsyn i att samarbetet inom oppositionen inte varit/är så fruktbärande som de hade hoppats på.

Samtidigt bjuder sossarnas partisekreterare Carin ”butler-i-t-banan” Jämtin upp till dans och försöker locka C och FP till kommande samarbeten. Carin, som lyst med sin frånvaro under sommaren, har dock inga konkreta förslag att komma med. Tacka för det, med en partiordförande som ofinansierat lovat allt till alla under sommaren så kan det inte vara lätt för Jämtinskan att försöka vara konkret!

Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsatte på liknande sätt i sitt sommartal i dag och konstaterade att Juholt ”har högre ambitioner att göra slut på skattebetalarnas pengar” och krävde besked från sossarna. Ja, Juholt har ju lovat oss svar ”till hösten” om hur alla löften skall kunna infrias och finansieras. Återstår att se om några vettiga svar står att finna i hans sommartal i morgon söndag. Tillåt mig tvivla! Troligen lovas vi ännu fler guldbeströdda, gröna skogar.

Läser man mellan raderna i Aftonbladets ledare i dag kan man faktiskt få för sig att även de börjar tvivla när det konstateras att ”konkretionen uteblivit” hos Juholt och Waidelich än så länge och att ”Reinfeldt jobbar vidare på att framstå som det enda alternativet i svensk politik”. Ja, inte finns det så särskilt många goda alternativ till den stabilitet som faktiskt råder i en annars instabil tillvaro.

DN Debatt i går fredag bjöd på en tröttsam drapa av Rossana Dinamarca (V), en av partiledarkandidaterna efter Ohly. Rossana påpekar att hon företräder ett feministiskt parti men erkänner samtidigt att bara en tredjedel av partiets ledamöter i de demokratiska församlingarna är kvinnor. Vidare påpekar hon att partiet är mångkulturellt men att bara en tiondel av ledamöterna är invandrare. Hon fortsätter med att partiets uppgift är att fixa ungdomsarbetslösheten men att de flesta ledamöterna är mellan 50 och 64 år. Kanske har (V) inte alls lyssnat på sina medlemmar utan har kört ett kommunistliknande race som fått partiet att stagnera runt 4%-spärren. Hon hoppas i alla fall att partiet skall kunna visa att de egna ekonomiska alternativen håller. Yeah, keep on dreaming!

Hur som helst är det skönt att de båda partier, V och C, som står inför partiledarval, väljer att göra det utan dimridåer. Det är uppfriskande att vi väljare får ta del av de olika alternativen som står till buds.

Själv hoppas jag på det rödhåriga småländska yrvädret Annie Lööf när det gäller ledarskapet i Centern. Jag tror att hon är tjejen som skulle kunna rycka upp partiet och locka nya väljare och då tror jag inte att dessa kommer från allianspartierna. Annie har stor möjlighet att dra sossar och miljöpartister som insett att de egna alternativen helt enkelt inte är färdigtänkta, trovärdiga eller finansierade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar